Započeto

Poboljšanje studentskog standarda

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Poboljšati ćemo studentski standard ulaganjem u studentske domove i menze i osiguranjem mobilnosti studenata.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, usvojenom u mandatu prethodne Vlade FBiH, za finansiranje studentskog standarda izdvojeno je 990.000 KM.

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ministarstvo je, između ostalog, osiguralo sredstva i za finansiranje osnovnog studentskog standarda, u okviru kojeg se subvencionira smještaj i ishrana 300 studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji, a koji dolaze iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i Republike Srpske, u mjesečnom iznosi od 249 KM po studentu, odnosno godišnje 760 hiljada maraka. Javnim pozivom, odabrano je 14 studentskih organizacija.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković održala je 12.6.2023. godine sastanak sa atašeom za obrazovanje Ambasade Republike Turske u BiH Farukom Beratom Akçeşmeom. Na sastanku je razgovarano o budućim obrazovnim politikama u FBiH, studentskom standardu i projektima razmjene studenata i studiranja u BiH i Turskoj. Duraković je naglasila da će Ministarstvo biti otvoreno za saradnju na internacionalnom nivou, ali i upoznala atašea s najvećim problemom u obrazovanju, s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje.

Sredinom novembra 2023. godine, održana je tematska sjednica o stanju i položaju studentskih domova u Federaciji BiH, koja je za cilj imala umrežavanje studentskih centara sa zemljama u regionu, zatim implementacija projekata kroz fondove Evropske unije i poboljšanje uslova života i rada mladih ljudi koji su korisnici studentskih centara.

U Budžetu Federacije BiH za 2024. godinu, za finansiranje studentskog standarda izdvojeno je 1.185.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!