Započeto

Plansko suzbijanje kršenja radničkih prava

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Plansko suzbijanje rada na crno, neuplaćivanja doprinosa i neplaćenog prekovremenog rada.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 1. augusta 2023. godine, na širem području Federacije BiH, izvršili 162 inspekcijska nadzora tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, građevinarstva i druge uslužne djelatnosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je sedam objekata i u 60 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 305.300 KM. Iz Porezne uprave poručili su da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije nastaviti i u narednom periodu. 

Krajem jula 2023. godine federalni ministar trgovine Amir Hasičević najavio je da je u Federaciji BiH u pripremi novi normativni okvir iz oblasti trgovine koji će umnogome riješiti probleme trgovine i poboljšati tržište. Tom prilikom najavio je i dodatne korake za suzbijanje sive ekonomije. Naveo je kako je stalni inspekcijski nadzor rad na crno sveo na mnogo manju mjeru te istakao izvanrednu saradnju s Federalnom upravom za inspekcijske poslove.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!