Započeto

Plansko suzbijanje kršenja radničkih prava

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Plansko suzbijanje rada na crno, neuplaćivanja doprinosa i neplaćenog prekovremenog rada.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 1. augusta 2023. godine, na širem području Federacije BiH, izvršili 162 inspekcijska nadzora tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, građevinarstva i druge uslužne djelatnosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je sedam objekata i u 60 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 305.300 KM. Iz Porezne uprave poručili su da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije nastaviti i u narednom periodu. 

Krajem jula 2023. godine federalni ministar trgovine Amir Hasičević najavio je da je u Federaciji BiH u pripremi novi normativni okvir iz oblasti trgovine a najavio je i dodatne korake za suzbijanje sive ekonomije. Naveo je kako je stalni inspekcijski nadzor rad na crno sveo na mnogo manju mjeru te istakao izvanrednu saradnju s Federalnom upravom za inspekcijske poslove.


Vlada Federacije BiH utvrdila je 12.12.2023. godine na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Riječ je o novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je usklađen sa brojnim aktima Evropske unije. Nacrt ovog zakona našao se na dnevnom redu 10. redovne sjednice  Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te je u ovom domu usvojen 22.4.2024. godine.


Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila je da će vršiti pojačan pojačan inspekcijski nadzor počevši od 9.10.2023. godine čiji je cilj suzbijanje sive ekonomije.

U periodu od 9.10.2023. godine pa do 30.11.2023. godine ovim inspekcijskim nadzorom u oblastima radnih odnosa s kantonalnim inspekcijama rada zatečeno je 13 radnika na crno.

Federalni tržišni inspektorat najavio je iste aktivnosti i za 2024. godinu, a sa pojačanim nadzorom su počeli 4.3.2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!