Ispunjeno manjim dijelom

Pet milijardi investicija u infrastrukturu

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Do kraja 2022. godine minimalno 5 milijardi KM će biti investirano u saobraćajnu, energetsku, telekomunikacijsku i digitalnu infrastrukturu, izgradnju stambenih, privrednih i turističkih objekata kao i u poljoprivredu (u perspektivi, do 2026. godine, bit će investirano minimalno 12 milijardi KM);

 

Obrazloženje

U toku prve dvije godine mandata Vijeće ministara BiH radilo je na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: SDA "Agenda BiH 2026"

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na svojoj Prvoj sjednici, održanoj 30. decembra 2019. godine, Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor 5c – centralni dio: izgradnja dionica autoputa Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), vrijedan 140 miliona eura.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je i Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt vodosnabdijevanja Brčko, vrijedan 6,5 miliona eura u svrhu poboljšanja rada postojećeg sistema vodosnabdijevanja grada Brčko i prigradskih naselja kao i stvaranja tehničke pretpostavke za njegovo daljnje širenje.

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara nakon 3. sjednice, održane 30. januara 2020. godine, “projektom je planirana izgradnja glavnog transportnog cjevovoda (GTC) Plazulje – Potočari dugog 14 kilometara i dijela vodovodne mreže za potrebe vodosnabdijevanja grada, prigradskih naselja i industrijskih zona te dijela naselja u istočnom i zapadnom dijelu Brčko distrikta”.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, a sredstva su alocirana na Brčko distrikt BiH. Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Nacrt sporazuma dostaviti Vijeću ministara BiH na razmatranje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine. 

Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju Projekta nabavke i izgradnje objekata za regionalne centre i Centralni ured UIOBiH i izgradnje i rekonstrukcije graničnih prijelaza kojom se Upravi za indirektno oporezivanje BiH odobrava dodatnih 7,000,000 KM za izgradnju Graničnog prijelaza Svilaj – Donji Svilaj, koji će se nalaziti na Koridoru Vc.

“Vijeće ministara sredstva sredstva će osigurati dijelom iz sredstava od sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga od Ruske Federacije u 2020. godini, a dijelom iz budžeta u 2021. godini”, saopšteno je nakon 3. sjednice Vijeća ministara BiH. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!