U progresu

Poboljšanje uslova života pripadnika treće dobi

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da se osobe treće životne dobi, naši dragi sugrađani, tretiraju onako kako se trebaju tretirati ove skupine, sa velikim poštovanjem i posebnim osjećanjima. Zalagat ćemo se da se naši dragi sugrađani treće životne dobi i dalje uključuju u događaje opštine, jer je njihovo iskustvo i mudrost neprocjenjiva vrijednost svake društvene zajednice. Zalagat ćemo se da se formira poseban referat unutar općine koji će pratiti stanje svih naših sugrađana treće životne dobi, njihove potrebe, zahtjeve i poteškoće. Zalagat ćemo se da znanja i iskustva pripadnika treće životne dobi koriste za rješenja u Općini Novo Sarajevo. Zalagat ćemo se da ih se sjetimo svaki mjesec i svaki dan u godni i da se zaustavi praksa da se o njima brine samo i isključivo tokom izbornih procesa.

Izvor: Hasan Tanović program

Na području Novog Sarajeva djeluju tri centra za zdravo starenje, i to u naselju Hrasno, Velešići i Čengić Vili. Gotovo 1400 članova ima priliku aktivno učestvovati u 30 različitih sekcija. Za te namjene, 2023. godine iz općinskog Budžeta izdvojeno je 70.000 KM, kao i prethodne 2022. godine.

Jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 KM i 2023. godine dobit će svi penzioneri sa područja Općine Novo Sarajevo koji su korisnici najnižih penzija, a na osnovu evidencije i putem Federalnog zavoda PIO/MIO. Prethodne godine ovu novčanu pomoć primilo je gotovo 5.300 penzionera, a 2021. godine gotovo 5.400. U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu za ove namjene predviđeno je  270.000 KM.

U cilju osiguravanja uslova za zdravo i aktivno starenje organiziraju se i rekreativno-sportske aktivnosti. Jednodnevni izlet u Sportsko-rekreativnom centru „Ajdinovići“ upriličen je 2022. godine za skoro 700 penzionera Novog Sarajeva, a Općina Novo Sarajevo je osigurala prevoz, neograničenu konzumaciju hrane i pića, te svih ostalih sadržaja. Izlet je organizovan i 2023. godine, a  za ove namjene izdvojeno je oko 35.000 KM.

Kontinuirano se pruža podrška provedbi socijalnih programa putem Udruženja penzionera „Novo Sarajevo“ sufinansiranjem pokopnih troškova porodicama preminulih penzionera u iznosu od po 300 KM. Za 2022. i 2023. godinu iz općinskog budžeta za ovu namjenu osiguran je iznos od 25.000 KM.

U 2023. godini uveden je i novi grant za realizaciju projekata udruženja penzionera putem javnog poziva za pružanje podrške osobama treće životne dobi. Cilj ovog granta je da se osigura usluga kućne njege i pomoći u kući osobama treće životne dobi koje su u potrebi, a kako bi se olakšao svakodnevni život korisnika. Za ove namjene osigurano je 10.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!