Ispunjeno manjim dijelom

Otvaranje novih radnih mjesta kroz investicije privatnog i stranog sektora

Partije: DF | Oblasti: Ekonomija

Nove investicije privatnog i stranog sektora kako bi otvorila nova radna mjesta, posebno za mlade poduzetnike.

Izvor: DF - GS Izborni program 2018

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo je, na sjednici održanoj 23. januara 2020. godine, pilot-projekat Svjetske banke za smanjenje nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini:

Vijeće ministara BiH razmotrilo je obavijest Svjetske banke i dalo saglasnost za pokretanje aktivnosti za realiziranje grant projekta pružanja usluga zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti predstavljaju podršku reformama koje se provode u Bosni i Hercegovini u cilju smanjenja neformalnog zaposlenja i jačanja pružanja usluga zapošljavanja fokusiranih na mlade i na one koji su manje povezani s tržištem rada. Radi se o pilot aktivnostima koje bi se oslanjale na privatne pružaoce usluga zapošljavanja za podršku nezaposlenima registriranim u javnim službama za zapošljavanje. Krajnji cilj je ispitivanje alternativnih modela pružanja usluga zapošljavanja, prvenstveno za dugoročno nezaposlene mlade osobe. Projekt će biti finansiran grant sredstvima, a očekuje se da će biti okončan do 30. juna 2021. godine.

Vijeće ministara BiH, 16.12.2021. godine, utvrdilo je  Prijedlog sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične  saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina  2014 – 2020 za 2020. godinu između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sredstva iz ovog projekta namijenjena su projektima promoviranja prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i inkluzije u oblasti kulture, kao i zaštite okoliša te razvoja turizma.

Vijeće ministara BiH, 24.2.2022. godine, usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) – Drugi projekt podrške zapošljavanju.

Projekt je usmjeren za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru i trebao bi biti podržan IBRD zajmom za BiH vrijednim 39 miliona eura, s alokacijom na Republiku Srpsku 14 miliona eura i Federaciju BiH 25 miliona eura.

Cilj projekta je povećanje zapošljavanja putem javnih poziva entitetskih zavoda za zapošljavanje, a prioriteti su zapošljavanje mladih do 30 godina, osoba koje teže dolaze do posla zbog godina i nedovoljne kvalificiranosti, ranjivih kategorija i žena, te onih koji prvi put traže posao, a dio sredstava namijenjen je i samozapošljavanju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!