Započeto

Otvaranje biznis centara i poslovnih inkubatora

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Otvoriti ćemo biznis centre i poslovne inkubatore.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Prije formiranja aktuelne federalne vlade osigurano je 320.000 KM za podršku start-up kompanijama i mladim poduzetnicima kroz usluge poslovne podrške. Radi se o uslugama poslovne podrške vezane za digitalizaciju poslovnih procesa, jačanje poduzetničkih vještina i tehnoloških kapaciteta za poslovnu inkubaciju, uspostavljanje novih ili jačanje postojećih programa obuke i mentorstva za start-upove i mlade poduzetnike, te  podršku za razvoj poslovanja, unapređenje konkurentnosti i uvođenje inovativnih poslovnih modela. Informacije o tada najavljenom javnom pozivu nije moguće pronaći.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera potpisali su 1.8.2023. godine Aneks Sporazuma o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Za provedbu ovog projekta čija ukupna vrijednost iznosi 270.000 KM Vlada FBiH raspodijelila je 150.000 KM iz budžeta FBiH, a dodatnih 120.000 KM donatorskih sredstava osigurano je na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva i UNDP-a. Kako je navedeno u saopštenju od 21.9.2023. godine, svrha projekta je poticanje uspostavljanja novih i osnaživanje postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike u oblasti digitalizacije poslovnih procesa, razvoja poslovanja, unapređenja konkurentnosti i uvođenja inovativnih poslovnih modela.

Korisnici ovog projekta su poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, akceleratori, poduzetnički centri, klasteri i razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika, te komore.

U januaru 2024. godine u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” dodijeljena su grant sredstva u iznosu 131.250 KM u cilju poticanja novih i/ili osnaživanja postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!