Započeto

Otvaranje biznis centara i poslovnih inkubatora

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Otvoriti ćemo biznis centre i poslovne inkubatore.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Prije formiranja aktuelne federalne vlade osigurano je 320.000 KM za podršku start-up kompanijama i mladim poduzetnicima kroz usluge poslovne podrške. Radi se o uslugama poslovne podrške vezane za digitalizaciju poslovnih procesa, jačanje poduzetničkih vještina i tehnoloških kapaciteta za poslovnu inkubaciju, uspostavljanje novih ili jačanje postojećih programa obuke i mentorstva za start-upove i mlade poduzetnike, te  podršku za razvoj poslovanja, unapređenje konkurentnosti i uvođenje inovativnih poslovnih modela. Informacije o tada najavljenom javnom pozivu nije moguće pronaći.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera potpisali su 1.8.2023. godine Aneks Sporazuma o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Kako se navodi u saopćenju federalne vlade “u saradnji sa UNDP, kroz javni poziv koji će raspisati Ministarstvo, projekat će pružiti podršku davaocima usluga u Federaciji s ciljem uspostave nove ili osnaživanja postojeće linije poslovne podrške usmjerene prema malim i srednjim preduzećima, sa posebnim fokusom na start-up kompanije i mlade poduzetnike”.

Ukupna vrijednost Sporazuma sada iznosi 270.000 KM, od čega učešće UNDP-a iznosi 120.000 KM, a Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta 150.000 KM.

Projektom se pruža podrška izgradnji kapaciteta za dobro upravljanje i unapređenje ekonomskog razvoja. Istovremeno, program stimuliše izgradnju društva znanja i osposobljavanje kadrova potrebnih modernoj privredi. Na osnovu identifikovanih potreba, jedna od ključnih projektnih aktivnosti fokusirana je na razvoj poduzetništva, između ostalog, i kroz unapređenje i jačanje sistema poslovne podrške u Bosni i Hercegovini. Putem javnog poziva biće odabrani kvalifikovani pravni subjekti, neprofitne organizacije koje pružaju usluge poslovne podrške iz Federacije BiH, kojima će biti dodijeljena poticajna sredstva namjena za uspostavljanje novih i/ili unapređenje postojećih linija poslovne podrške.

Saopćenje Vlade FBiH, 1.8.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!