Ispunjeno manjim dijelom

Osposobljavanje i jačanje inspekcijskih službi za efikasan rad

Opštine: Tuzla

Osposobljavanju i jačanju inspekcijskih službi za efikasan rad

Obrazloženje

U toku mandata 2020-2022. došlo je do izmjena u organizaciji Službe za inspekcijske poslove, ali broj upražnjenih radnih mjesta na poslovima inspektora nije se značajno promijenio zbog čega je ovo obećanje ispunjeno manjim dijelom.

Izvor: Izborni program Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Lokalne izbore u BiH 2020. godine

Kako je navedeno iz Gradske uprave Tuzla, u periodu novembar 2020. – novembar 2021. godine sa ciljem jačanja ljudskih kapaciteta u Službi za inspekcijske poslove rješenjem Gradonačelnika postavljen je novi državni službenik na radno mjesto pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove. 

U navedenom periodu putem konkursnih procedura koje provodi Agencija za državnu službu popunjeno je radno mjesto Urbanističko-građevinski inspektor sa dva izvršioca i sanitarni inspektor sa jednim izvršiocem. 

U 2021. godini, putem sporazuma, preuzeta je državna službenica iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i time popunjeno radno mjesto glavni inspektor u Inspektoratu urbanističko-građevinske, tržišne, turističko-ugostiteljske i putne inspekcije. Pokrenuta je i konkursna procedura za popunu još jednog upražnjenog radnog mjesta urbanističko-građevinskog inspektora.


Iz Gradske uprave Tuzla rekli su nam da su u 2022. godini okončane ranije započete procedure za prijem jednog urbanističko-građevinskog inspekora. Tokom 2022. godine došlo je do promjene u sistematizaciji radnih mjesta Službe za inspekcijke poslove.

Prema organizacionoj šemi iz januara 2022. godine u Službi za inspekcijske poslove bilo je upražnjeno 10 radnih mjesta, dok je u decembru 2022. godine broj upražnjenih mjesta iznosio osam. Pola od tih mjesta upražnjena su u Inspektoratu tržišne, turističko-ugostiteljske i sanitarne djelatnosti, uključujući poziciju glavnog inspektora.

Broj upražnjenih mjesta na pozicijama inspektora nije se mijenjao. Naime, kako su naveli iz gradske upave, sistematizacijom je povećan broj potrebnih urbanističko-građevinskih inspektora koji nedostaju ostao nepromijenjen tokom 2022. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!