Započeto

Osnivanje fonda za podsticaj malih i srednjih preduzeća

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za osnivanje fondova za podsticanje razvoja malih i srednjih poduzetništva i obrta, te podržati svaku važnu konstruktivnu inicijativu.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina Novo Sarajevo je 12.9.2023. godine saopćila da je načelnik Hasan Tanović potpisao ugovore s predstavnicima UniCredit banke, koja je ispunila uslove javnog poziva za učešće u mjerama „Subvencija troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima“ i „Poticaj ženskom preduzetništvu“. Na osnovu ovih ugovora, UniCredit banka objavljivat će javne pozive za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava. Vrijednost oba ugovora iznosi 35.000 KM.

U sklopu projekta LEADER, podržanog od strane EU i Međunarodne organizacije rada (ILO), Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo, pokrenuli su “Help Desk za poduzetnike”. U okviru Help Deska, održavaju se sedmične sesije podrške na teme od interesa za nove i postojeće poduzetnike – vlasnike mikro, malih i srednjih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Tako je 09.03.2023. godine, održana online Help Desk sesija na temu: „Ugovor o kupoprodaji“, koju je vodila vodila Sabina Čelik, advokatica sa višegodišnjim iskustvom u radnom pravu.

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i mlade, u novembru 2022. godine, održan je interaktivni događaj za učenike/ce završnih razreda Srednje ekonomske škole i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn. Događaj je organiziran povodom proslave poduzetništva od strane Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo, uz podršku Međunarodne organizacije rada i Udruženja trenera CEFE u BiH, s ciljem da mladi prihvate inovaciju, maštovitost i kreativnost i pretvore svoje ideje u stvarnost kada za to dođe vrijeme.

U sklopu Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja, Općina Novo Sarajevo je u septembru 2022. godine raspisala  poziv za učešće u jednoj od šest mjera ovog programa, a koji se odnosi na subvencioniranje troškova obrade kredita i kamatne stope privatnim preduzećima i poduzetnicima s područja ove općine. Za ovu mjeru izdvojeno je 30.000 KM, a cilj je da se posredstvom izabrane banke potakne razvoj poduzetništva i poveća stopa zaposlenosti kroz povoljne uslove kreditiranja, koji mogu doprinijeti pokretanju, održavanju ili unapređenju poslovne aktivnosti na području ove lokalne zajednice.

Općina je u junu 2022. godine objavila poziv za sve obrte, mikro, mala i srednja preduzeća da se prijave za učešće u mjeri “Refundacija dijela troškova digitalizacije poslovanja za obrte i MMSP”. Cilj ove mjere je kroz realizaciju “Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja” jačati konkurentnost i potaknuti rast korisnika podsticajne mjere.

U aprilu 2022. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH Aida Zubčević su potpisali sporazum o saradnji u cilju osnivanja Kluba poduzetnica Općine Novo Sarajevo. Prema riječima Aide Zubčević, Klub je mjesto okupljanja, učenja, informisanja i proaktivnog učešća žena u razvojnim inicijativama u lokalnoj zajednici, čime će se direktno doprinijeti razvoju poduzetništva na području općine Novo Sarajevo.

Načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović je u novembru  2021. godine sa direktoricom kompanije Ecoton potpisao ugovor o dodjeli sredstava za uvođenje certifikata. Cilj ove mjere je uvođenje sistema i standarda kvalitete, certificiranje proizvodnih procesa, usluga i proizvoda privrednih društava, čime se potiče konkurentnost subjekata male privrede na domaćem i inostranom tržištu. Podrška za uvođenje certifikata realizuje se sufinansiranjem troškova certificiranja proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga kod akreditovanih agencija za certifikaciju i namijenjena je privrednim društvima sa sjedištem na teritoriji Općine Novo Sarajevo.

Investicijska fondacija IMPAKT i Općina Novo Sarajevo nakon jednomjesečne preduzetničke obuke u julu 2021. godine od devet polaznika koji su predstavili svoje poslovne poduhvate odabrali su pet najbolje rangiranih koji su dobili priliku da apliciraju za bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM. Ukupna vrijednost projekta je 45.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!