Započeto

Osnaživanje programa edukacije i poticaja za mlade poduzetnike

Opštine: Travnik

Posebno osnažiti programe edukacije za mlade poduzetnike te programe poticaja samozapošljavanja mladih.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović 1.4.2022. godine posjetio je učesnice kursa koji je organizovala Općina Travnik u saradnji sa gradskom općinom Konya iz Turske, na kojem su prezentovane tehnike: mokrog filcanja, sagorijevanja drveta, slikanja na drvetu i reljefne izrade na papiru. Cilj ovog kursa jeste razvijanje programa koji će poboljšati uslove za osposobljavanje i zapošljavanje učesnica kursa.

Središte za cjeloživotno učenje (SCU) uz podršku Općine Travnik 12.4.2022. godine je objavilo poziv za osobe koje imaju afinitete za poslovni rast i razvoj, osobe koje planiraju pokrenuti vlastiti biznis i žele naučiti suvremene tehnike uspješnog upravljanja poduzećem i sve osobe koje žele proširiti svoja znanja o suvremenim tehnikama uspješnog upravljanja poduzećem za učešće na online edukaciji o poduzetništvu u okviru BYLEAP programa, kojeg financira Europska unija, a realiziraju države zapadnog Balkana.

Kako je navedeno 21.10.2022. godine na zvaničnoj stranici Općine Travnik, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) i ove godine organizirala je projekat pod nazivom “Socijalni dan”. U tom kontekstu posjetili su i travničku općinu uz priliku da se naglasi da je socijalni dan dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima.

Pruža im se prilika da teorijsko znanje primijene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Projekat sadrži veliki broj korisnih rezultata za zajednicu. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac/ka volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika/cu u Fond Socijalnog dana. Svrha ovog Fonda jeste da srednjoškolci/ke volontirajući jedan dan prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama. Na ovaj način dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice, jer firme ulažu sredstva u svoju zajednicu i njene ambiciozne mlade.”

Općina Travnik, 21.10.2022. 

Omladinska banka Travnik je 9.6.2022. godine uputila poziva mladima da pišu mikrobiznise od 08.06. do 28.06.2022. godine.

Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za biznis ideje mladih 2022. Ukupan fond III poziva za mikrobiznise iz Travnika je 2.000 KM.

Općina Travnik, 9.6.2022. 

Polovinom jula 2022. godine objavljena je Rang lista prezentiranih poslovnih ideja u okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja, te je sličan poziv upućen i u februaru 2023. godine. 

Kako je načelnik Dautović 9.1.2023. godine potvrdio na svojoj Facebook stranici, Sajam „IT Reboot vol 2.0“ koji se u organizaciji Općine Travnik i Centra za edukaciju mladih (CEM)  održao od 15. 12. do 17. 12. 2022. godine u MSŠ „Travnik“, imao je za cilj unapređenje uslova mladim osobama koje se žele baviti informacijskim i modernim tehnologijama.

S tim u vezi, danas sam u svom kabinetu ugostio prof. dr. Kasima Tatića i prof.dr. Faruka Hadžića kako bismo razgovarali o potencijalnim mogućnostima za razvoj različitih programa podrške mladim osobama iz sfere IT-a. Zajednički zaključak svih sudionika današnjeg sastanka je da je „IT Reboot vol 2.0“ bio više nego uspješan. Također, na sastanku smo razgovarali i o IT Reboot-u koji će se održati ove godine, a koji će za cilj imati afirmaciju ženskog poduzetništva iz sfere IT-a.

Kenan Dautović, 9.1.2023. 

Načelnik Travnika Kenan Dautović saopćio je 20. januara 2023. godine da je općina sufinansirala projekte osnaživanja, zapošljavanja i samozapošljavanja mladih kroz programe osnivanja start up kompanija i program biznis inkubatora u saradnji s partnerima, kao što su razvojna agencija REZ, Centar za edukaciju mladih CEM, Fondacija Mozaik i Fondacija Impakt.

Kako se navodi u Izvještaju o radu načelnika i općinskih službi za 2022. godinu, Općina Travnik i Fondacija IMPAKT su potpisale Ugovor o partnerstvu kojim se vrši udruživanje finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva na području općine Travnik. Kako se navodi u Izvještaju, program Impakt inkubator poslovnih ideja 2021. godine realizovan je tokom dvije godine: u periodu od 1.4.2021. do 31.3.2023. godine.

Također, u Izvještaju se navodi da je Općina Travnik prethodne dvije godine pokretala aktivnosti na organizaciji sajma “IT Reboot”. Sajam je koncipiran na način da domaće kompanije iz IT oblasti prezentuju svoje proizvode i usluge, ostvare poslovne kontakte sa drugim kompanijama, kupcima kao i kontakte sa Akademskom zajednicom. U Izvještaju se navodi da je jedna od ideja ovakvog događaja da se mladim ljudima prezentiraju mogućnosti razvoja ove oblasti, budućnost zapošljavanja i rada u domaćim kompanijama i zajednički prosperitet našeg društva u cjelini, kao i da je konferencija odgovorila na pitanje koji su preduslovi za razvoj IT industrije na lokalnom nivou i šta sve lokalna zajednica može uraditi kako bi kreirala poticajno okruženje za IT biznise.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!