Započeto

Osnaživanje mjesnih zajednica

Opštine: Travnik

Radit ćemo maksimalno na osnaživanju mjesnih zajednica kao istinskih mjesta lokalne samouprave.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti u cilju ispunjenja datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Kako su za Istinomjer naveli iz Općine Travnik u postupku planiranja budžeta Općine Travnik za 2023. godinu, općinski načelnik je za mjesne zajednice planirao 97.920 KM za paušalnu naknadu, a 141.725 KM planirano je za troškove tekućeg rada i održavanja 34 ureda MZ. Iznos odobrenih sredstava u budžetu za 2021. godinu prema završenom računu za MZ iznosi 105.960. Nešto niži iznos će biti utrošen u 2022. godini, a za 2023. godinu, ukoliko Općinsko vijeće Travnik prihvati prijedlog općinskog načelnika i nadležne Službe, za MZ će biti utrošeno 239.645 KM.

U Prijedlogu i Rebalansu Budžeta Općine Travnik, nije bilo izdvojenih sredstava za paušalnu naknadu izabranih predstavnika MZ. Za održavanje ureda prostorija MZ, od planiranih 2.000 KM nije bilo utrošenih sredstava.

U 2023. godini, za materijalne troškove MZ-a planirano je 88.500 KM, a za održavanje prostorija MZ 15.000 KM.

Sredinom jula 2022. godine, prostor ispred zgrade „Grozd,“ koji su svojim zalaganjem uredili sami stanari, Općina Travnik je podržala postavljanjem klupe kao i prostor ispred zgrade „Zvijezda“ i u Pokrajčićima, te uređenjem parka u Turbetu i rekonstrukcijom javne rasvjete i klupa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!