Započeto

Osigurati ujednačenost u procesuiranju i kažnjavanju za pojedina kaznena djela

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Osigurati ujednačenost u procesuiranju i kažnjavanju za pojedina djela uvođenjem jasnijih zakonskih okvira koji definišu raspon kazne za pojedina djela.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U Nacrtu Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcionog plana (AP) i Pregleda pokazatelja za period 2023.-2027.godini, postavljen je Operativni cilj za unaprijeđenje rada i pravnog okvira panela i drugih mehanizama za usklađivanje sudske prakse u građanskim, krivičnim i upravnim stvarima u BiH. Sastanci panela za ujednačavanje sudske prakse će se organizovati u situacijama kada je pravni okvir isti ili sličan, a postupanje sudova nije ujednačeno, te u situacijama kada postoje značajne razlike u propisima koje dovode do nejednakosti građana pred zakonom.

Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, trategija i AP dostavljeni su Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje. Također, Ministarstvo pravde BiH uspostavilo je i Radnu skupinu za iznalaženje adekvatnih rješenja kojim će se otkloniti uočeni nedostaci i unaprijediti važeće odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!