U progresu

Osiguranje veterinarske zaštite na nivou općine

Opštine: Travnik

Osigurati veterinarsku zaštitu na nivou općine putem javnih i privatnih veterinarskih organizacija, sa ciljem zaštite i prevencije od bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama i koje uzrokuju velike ekonomske štete u stočarstvu.

Obrazloženje

U prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti na ispunjavanju datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Nakon dugotrajne procedure na pronalasku lokacije za Sklonište za nezbrinute životinje, pribavljanju svih potrebnih saglasnosti, donošenja niza potrebnih odluka, obezbjeđivanju projektne dokumentacije i finansijskih sredstava, kako je 18.11.2021. godine navedeno na zvaničnoj stranici Općine Travnik, izdato je i postalo pravosnažno rješenje i građenju Skloništa.

U Budžetu Općine Travnik za 2022. godinu za izgradnju azila za napuštene životinje izdvojeno je 150.000,00 KM, za nabavku opreme za azil za napuštene životinje 40.000,00 KM.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period 1.1.2022. – 1.9.2022. godine utrošena sredstava za izgradnja azila za napuštene životinje iznosila su 138.263,64 KM, a za sufinansiranje troškova rada skloništa za napuštene životinje 55.000,00 KM. 

Krajem septembra 2022. godine u Travniku je svečano otvoreno Sklonište za nezbrinute životinje sa higijenskim servisom.

Kako je tim povodom rečeno, izgrađeni objekat sa svim potrebnim odobrenjima kao i oprema propisana Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja i pratećim pravilnicima predati su Javnom komunalnom preduzeću „Bašbunar“ na korištenje i upravljanje a prema Odluci Općinskog vijeća Travnik.

Sklanjanje pasa lutalica sa ceste obavljaće se uz nadzor veterinara Veterinarske stanice „Dr Vets 4 Pets „ d.o.o. Travnik, te je i sačinjen Registar vlasničkih pasa što omogućava praćenje kretanja pasa, kako vlasničkih tako i napuštenih.

DM drogeria Travnik je 27.9.2022. godine Službi za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik uručila poklon paket hrane za Sklonište za nezbrinute životinje Goleš.

Putem zvanične stranice Općine Travnik, građani su 7.10.2022. godine obaviješteni da je počelo zbrinjavanje pasa lutalica sa područja travničke općine, kao i uspostavljanje mreže odgovornih građana koji se uključuju u ovu aktivnost .

Uz njihovu pomoć juče je zbrinuto 5 pasa lutalica koji su se okupljali između Muzičke škole i pravoslavne crkve,  od kojih je jedan odmah udomljen a ostali smješteni u Sklonište za nezbrinute životinje. Građani koji su ih hranili željeli su da se uvjere u uslove Skloništa te su sa uposlenicima JKP “Bašbunar“ posjetili Sklonište.

Općina Travnik, 7.10.2022. 

Na području Općine Travnik uposlenici Skloništa za nezbrinute životinje “Goleš”, u saradnji sa komunalnim redarima i mjesnim zajednicama, 20.4.2023. godine počeli su sa vršenjem popisa neregistrovanih vlasničkih pasa.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje se odnose rješavanje problema pasa lutalica ali i neodgovornog vlasništva kao i neodgovornog razmnožavanja vlasničkih pasa, naglašeno je tim povodom iz općinske administracije, a cilj ovih ovih aktivnosti je, pored popisa, i upućivanje vlasnika u zakonske obaveze i procedure registracije .

Glavni cilj je sprječavanje pojave napuštanja pasa i kontrola njenog obima,pored popisa počinju i aktivnosti na osiguranju veće kontrole uzgajivača pasa i to u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima. Nakon dobijanja potpunih podataka Općina će nastojati osigurati i druge vrste pomoći kako bi svi vlasnici, pored registracije izvršili svoje obaveze koje se odnose na obilježavanje , vakcinaciju i druge zakonske obaveze a sve u cilju ispunjenja zajedničkog cilja neodgovornog vlasništva i pojave napuštanja pasa.

Općina Travnik, 20.4.2023.

U Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu za neškodljivo uklanjanje zaraženih životinja izdvojeno je 43.000 KM, za sufinansiranje troškova rada skloništa za napuštene životinje 100.000 KM, a Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Travnik 1000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!