U progresu

Organiziranje volonterskih akcija čišćenja grada

Opštine: Travnik

Realiziranje širokog spektra aktivnosti iz oblasti ekološke sigurnosti kao što su:

Kontinuirano organizirati volonterske akcije čišćenja grada i drugih dijelova općine, posebno riječnih obala.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Na inicijativu načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića, u augustu i septembru 2021.godine, organizovana je akcija uređenja i čišćenja Travnika pod nazivom “Sedmica društvene odgovornosti”. 

Foto: MK Old Town Travnik

Poziv građanima/kama za učešće u ovoj akciji objavljen je 24. augusta, a istog dana Općina je pozvala i privrednike sa područja ove općine da uzmu učešće u njoj.

Kako je na zvaničnoj internet stranici Općine Travnik objavljeno, nakon završetka akcije “identifikovane su određene kritične tačke i odgovornosti”, dok će kompletan uvid u ono što je urađeno biti moguće napraviti nakon dostavljanja izvještaja koordintaora za rad sa mjesnim zajednicama, a koji, kako je navedeno treba da identifikuje sve probleme i mjere koje se moraju poduzeti.

Iz Općine su saopćili i da su zadovoljni odzivom građana/ki i privrednih subjekata na ovu akciju, a najavljene su i konkretne aktivnosti na uređenju biciklističke staze i šetnice prema Gospinom Vrelu i Vilenici, ali i obezbjeđenju ručnih kosilica Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Travnik i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Nova Bila, Turbe i Vitovlje.

Ovo je samo početak i želja Općine da pokaže svoju zahvalnost građanima na njihovoj spremnosti da se uključe u akciju koju je pokrenuo načelnik ali i da pokažemo odgovornost prema željama građana da učestvuju u razvoju svog grada.

Općina Travnik, 7.9.2021.

Kako je iz Općine Travnik saopćeno krajem marta 2022. godine neformalne grupe građana i mjesne  zajednice Nova Bila i Vitovlje već su počeli sa aktivnostima na čišćenju i uređenju. Tako mjesna zajednica Nova Bila priprema projekat sadnje 10.000 stabala koje će realizovati sa učenicima i ostalim mještanima, dok mjesna zajednica Vitovlje osmišljava projekat sanacije divljih deponija  i zaštite šumskih resursa na području Vlašića. Mjesna zajednica Goleš gradi Društveni dom, a Pokrajčići sređuju putni pojas i lokalne ceste.

Općina Travnik podržala je dva projekta nastala sklopu projekta “Sedmica društvene odgovornosti”. Jedan od njih je projekat stanovnika/ca Mjesne zajednice “Stari Grad”, realizovan uz podršku JKP “Bašbunar” i firme “Merkez Oil” d.o.o., a uključivao je restauraciju izletišta i šetališta na lokalitetu Stara cesta. 

Drugi projekti, “Mjesec ekologije” i “72 sata bez kompromisa”, realizovani su od strane učenika/ca i uposlenika/ca Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”. U sklopu volonterske ekoakcije “72 sata bez kompromisa” vršene su aktivnosti na uređenju korita Lašve, uređenju dvorišta škole te uređenju prostora farme iznad škole.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!