U progresu

Organiziranje teorijskih i praktičnih edukacija za poljoprivredne proizvođače

Opštine: Travnik

Organiziranje teorijskih i praktičnih edukacija za poljoprivredne proizvođače.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Predstavnici Sveučilišta/Univerziteta „Vitez“, gđa. Maja Pločo i gdin. Sejad Mačkić 1.2.2022. godine su prezentovali projekat „Kontinuirana edukacija i doedukacija iz oblasti sigurnosti hrane nadležnih inst. subjekata u poslovanju sa hranom i osoblja koje posluje s hranom“ te je dogovoreno da će u sklopu Dana Općine biti održan seminar za proizvođače hrane, a na temu sigurnosti hrane.

U saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom “Help”, provodi se projekat Podrška socio – ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2021 – 2022. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 78.200,00 KM. Njemačka nevladina organizacija učestovala je sa 32.321.20, Općina Travnik 34.148,80 KM i sami korisnici 11.730,00 KM. Projektom je obezbijeđena oprema i mehanizaciju za ukupno 20 poljoprivrednih proizvođača. Pored navedenog u okviru istog projekta osigurana je obuka za CNC programera/operatera za 17 polaznika sa područja općine Travnik kao i mali općinski projekat nabavka i montaža mobilijara na gradskom trgu.

Projekt USAID Razvoj održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizovao je radionice u 9 gradova širom Federacije Bosne i Hercegovine na temu „Upravljanje, promocija i prodaja autentičnog smještaja u ruralnim sredinama“, te je, u skladu sa rasporedom, navedena radionica u Travniku održana 12.5.2022. godine. 

Kako je tim povodom pored ostalog navedeno na zvaničnoj stranici travničke općine, ruralni turizam ima veliki potencijal da stimuliše lokalni ekonomski razvoj i komplementaran je s poljoprivredom kao i drugim ekonomskim aktivnostima koje doprinose rastu dohotka i otvaranju novih radnih mjesta.

U organizaciji Službe za razvoj, privredu i vanprivredu u saradnji sa Federalnim zavodom za agropedologiju Sarajevo, za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače s područja općine Travnik koji se bave biljnom proizvodnjom: uzgoj voćarskih kultura, ratarskih kultura, povrtlarskih kultura i drugih poljoprivrednih kultura, početkom juna 2022. godine u sali Općine održana je edukacije na temu: “Priprema zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura uz sistem kontrole plodnosti tla”.

Općina Travnik, u saradnji sa zemljoradničkom zadrugom ZZ “Gračanka“ iz Gračanice, krajem januara 2023. godine organizovala je prezentaciju o proizvodnji krastavaca – kornišona.

Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika, putem Javnog poziva, 11.4.2023. godine pozvalo je zainteresirane osobe da se prijave za učešće u programu besplatne obuke o pripremi poslovnih planova u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Kako je naglašeno, obuka se realizira u okviru projekta EU4AGRI, koji je financiran od strane Europske unije, a kojeg implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) I Češka razvojna agencija.

Program je namijenjen osobama koje žele razviti ili usavršiti znanja iz oblasti pripreme poslovnih planova u poljoprivredno-prehrambenom sektoru; individualnim poljoprivrednim proizvođačima, poduzećima iz oblasti poljoprivrede, udrugama/udruženjima poljoprivrednika, poljoprivrednim zadrugama, kao i konsultantima koji nude ili namjeravaju nuditi usluge pripreme poslovnih planova svojim klijentima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Općina Travnik, 11.4.2023. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!