Započeto

Organiziranje i sponzoriranje aktivnosti mladih

Opštine: Travnik

Zajedno s mladima organizirati sportska takmičenja, kulturno-zabavne programe, koncerte za mlade i sponzorisati njihove aktivnosti (izložbe, revije, omladinska poduzetništva i sl).

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Povodom obilježavanja 11. po redu  manifestacije Dan općine Travnik, krajem marta 2022. godine u Travniku je upriličeno niz različitih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja. Uslijedila je prezentacija sportsko-streljačkog kluba Target, kao i izložba vozila muzejske vrijednosti kluba Oldtimer Classic. Također, oko 20 biciklista u organizaciji  Biciklističkog kluba Travnik učestvovalo je u cikloturističkoj turi pod nazivom “Biciklom kroz historiju Travnika”.

Kako je tim povodom navedeno, ni ove godine nisu izostavljeni ni oni najmlađi, već su oni polazna tačka kompletne manifestacije koja se ove godine održava pod motom „Travnik u očima djeteta“.

Polovinom septembra 2022. godine, proizvođači organske hrane imali su priliku izložiti svoje proizvode na 15. Sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, koji je u Travniku organizovala Asocijacija organskih proizvođača SBK/KSB, uz podršku Općine Travnik.

Građani Travnika danas su imali priliku da kupe med, i proizvode od meda koji su ponudili proizvođači iz Travnika i okoline, kao i ljekovito bilje, te voće, povrće, i sokove. Pored ovoga, na Sajmu su se predstavili i proizvođači suvenira i drugih tradicionalnih proizvoda i proizvoda iz kućne radinosti.

Općina Travnik, 15.9.2022.

Kako je navedeno 21.10.2022. godine na zvaničnoj stranici Općine Travnik, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) i ove godine organizirala je projekat pod nazivom “Socijalni dan”. U tom kontekstu posjetili su i travničku općinu uz priliku da se naglasi da je socijalni dan dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima.

Pruža im se prilika da teorijsko znanje primijene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Projekat sadrži veliki broj korisnih rezultata za zajednicu. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac/ka volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika/cu u Fond Socijalnog dana. Svrha ovog Fonda jeste da srednjoškolci/ke volontirajući jedan dan prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama. Na ovaj način dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice, jer firme ulažu sredstva u svoju zajednicu i njene ambiciozne mlade.

Općina Travnik, 21.10.2022. 

Kako je na zvaničnoj stranici Općine Travnik navedeno 26.10.2022. godine, projekat “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS), koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija, a podržava Porticus fondacija je u Sarajevu od 18. do 19. oktobra 2022. godine održao je Trening za koordinatore i zamjenike koordinatora partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS). Tokom dvodnevnog Treninga, učesnici iz partnerskih JLS su predstavili rezultate rada lokalnih dijaloških platformi (LDP), odnosno Foruma za građanske inicijative, te usaglasili plan daljnjeg zajedničkog djelovanja i održivosti, sa fokusom na međuopštinsku saradnju.

Neke od prepoznatih oblasti, u okviru kojih će partnerske JLS u narednom periodu zajednički djelovati, uključuju i jačanje učešća građana u odlučivanju, unapređenje položaja mladih u lokalnoj zajednici, te pružanje podrške djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju. U cilju realizacije zaključaka sa Treninga, te uspostave zajedničkog djelovanja kroz međuopštinski dijalog, u saradnji sa koordinatorima i njihovim zamjenicima napravljen je plan aktivnosti i djelovanja u narednom periodu.

Općina Travnik, 26.10.2022. 

U okviru Dana općine Travnik kao kulturno-zabavne i sportske manifestacija Dan općine koja se zvanično obilježava 21. marta u periodu od 07. do 21. marta na različitim lokacijama u Travniku, kako je potvrđeno na zvaničnoj stranici Općine Travnik, i 2023. godine donosi brojne umjetničke izložbe i performanse, promocije knjiga i pozorišnih predstava, raznovrsna edukativna predavanja i zabavne radionice za odrasle i najmlađe, ali i mnoštvo sportskih aktivnosti.

S tim u vezi iz travničke općine su istakli da ni ove godine nisu izostavili ni one najmlađe te da će pored brojnih sadržaja posvećenih upravo njima, imati i jedan cijeli dan samo za sebe u okviru kojeg će biti upriličeno višesatno druženje i zabava uz brojne zanimljive sadržaje kao i proslava rođendana djece prvorođenih beba na sam Dan općine Travnik.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!