Započeto

Olakšice za mlade bračne parove sa ciljem podsticanja uspostave porodice

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Osigurati ćemo dodatne olakšice za mlade bračne parove sa ciljem podsticanja uspostave porodice.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije BiH je na sjednici 14. maja 2024. godine donijela Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH. Ovom uredbom uređuje se postupak isplate novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete, korisnici i uslovi pod kojima se pomoć ostvaruje, zatim postupak za odobrenje pomoći, kao i druga pitanja od značaja za odobrenje novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u Federaciji.

Riječ je o jednokratnoj pomoći za dijete rođeno od 1. januara do 31. decembra 2024. godine u iznosu 1.000 KM. Za ovu su namjenu u federalnom budžetu osigurana sredstva u visini 16 miliona KM, što je dovoljno za 16.000 korisnica. 

Uredbom je utvrđeno da se zahtjev za odobrenje pomoći podnosi elektronskom aplikacijom, koja bi trebala biti dostupna na službenoj web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Nakon okončanog postupka registracije i podnošenja zahtjeva za novčanu pomoć kroz elektronsku aplikaciju, Ministarstvo će provjeriti unesene podatke putem službene baze Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Nakon donošenja odluke, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da bi aplikacija za elektronsku prijavu trebala biti u funkciji do kraja maja 2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!