Započeto

Olakšice i povlastice poslodavcima za upošljavenje socijalno ugroženih kategorija

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Omogućit ćemo olakšice i povlastice poslodavcima pri uposlenju lica iz reda socijalno ugroženih kategorija.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom prve godine mandata Vlade FBiH utvrđena je raspodjela sredstava pa Javnom pozivu za dodijelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2023. godini, a koji je raspisan za vrijeme mandata prethodne federalne vlade. Ovom Odlukom utvrđena je raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 4.494.950 KM od ukupno predviđenih 7.000.000 KM.

U maju 2023. godine, u organizaciji Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, održan je 15. Sajam zapošljavanja – Prilika za sve „Turizmom do novih radnih mjesta“. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom učestvovao je na Sajmu i na taj način promovisao svoj rad i aktivnost osobama sa invaliditetom koje traže posao kao i poslodavcima i pravnim subjektima.

Tokom prve godine mandata Vlade FBiH, raspisani su javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica,  te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2023. godini, kao i javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2023. godini, za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom

U februaru i martu 2024. godine upriličene su promocije Javnog poziva za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2024. godini i Javnog poziva za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini.


Krajem 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje objavio je Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja Roma u 2023. godini 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!