Započeto

Olakšavanje vođenja poslovanja za mikro i povremene djelatnosti

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Olakšavanje i pojeftinjenje prijavljivanja i vođenja poslovanja za mikro i povremene djelatnosti kroz online proces registracije obrta i pojednostavljenu mogućnost online prijave uplaćenog poreza na ostvareni slobodni dohodak.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalni ministar pravde Vedran Škobić 7.7.2023. godine u Općinskom sudu u Travniku zvanično je pustio u rad integrirani online Sustav za registraciju poslovnih subjekata u FBiH, pri čemu je najavljeno da će se sustav implementirati u Općinskom sudu u Mostaru i Sarajevu, a zatim i u ostatku FBiH.

Navedeni projekat implementira Međunarodna financijska korporacija (IFC), a projektom se pruža tehnička pomoć Federalnom ministarstvu pravde i 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u Federaciji. 

Kako je tom povodom pojašnjeno, radi se o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitaliziranja postupka registracije poslovnih subjekata, kao osnov za daljnju digitalnu transformaciju 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!