Započeto

Ojačati seoski turizam

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Ekonomija

Turizam je vrlo bitna gospodarska grana za BiH. Naša je zadaća iskoristiti sve potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota, turističkih destinacija (Mostara, Međugorja, Sarajeva i mnogih dijelova BiH koji će privući strane turiste); ojačati seoski turizam, više poraditi na turističkom marketingu i izdvojiti puno značajnija sredstva za poticanje razvoja turističkih kapaciteta u BiH.

Izvor: Programske smjernice 2022

Vlada FBiH je 24. augusta 2023. godine usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele – Transfer za razvoj turizma u FBiH, kojim su obuhvaćena i dva programa koja se tiču ruralnog turizma ukupne vrijednosti 300.000 KM. 

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 24.8.2023. godine utvrdila sredstva od 150.000 KM namijenjena za podršku iznajmljivačima smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima koji imaju kategorizirane objekte, odnosno za unapređenje usluga i kapaciteta.

Također, isti iznos od 150.000 KM namijenjen je i za sufinansiranje ugostiteljskih djelatnosti u ruralnim predjelima u cilju obogaćivanja i unapređenja autohtonih ugostiteljskih djelatnosti, kroz nabavku sredstava za rad koji su ekološki prihvatljivi.

Kako su naveli iz Vlade FBiH, sredstva za ova dva programa dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!