Započeto

Ojačati seoski turizam

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Ekonomija

Turizam je vrlo bitna gospodarska grana za BiH. Naša je zadaća iskoristiti sve potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota, turističkih destinacija (Mostara, Međugorja, Sarajeva i mnogih dijelova BiH koji će privući strane turiste); ojačati seoski turizam, više poraditi na turističkom marketingu i izdvojiti puno značajnija sredstva za poticanje razvoja turističkih kapaciteta u BiH.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Programske smjernice 2022

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 24.8.2023. godine utvrdila sredstva od 150.000 KM namijenjena za podršku iznajmljivačima smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima koji imaju kategorizirane objekte, odnosno za unapređenje usluga i kapaciteta.

Također, isti iznos od 150.000 KM namijenjen je i za sufinansiranje ugostiteljskih djelatnosti u ruralnim predjelima u cilju obogaćivanja i unapređenja autohtonih ugostiteljskih djelatnosti, kroz nabavku sredstava za rad koji su ekološki prihvatljivi.

Kako su naveli iz Vlade FBiH, sredstva za ova dva programa dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.


U nastojanjima da unaprijedi turističke inicijative, 2023. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma dodijelilo je dva miliona KM za razvoj turizma, od čega je million raspoređen za sufinasiranje 85 projekata pristiglih kroz javni poziv. Javni poziv imao je pet programa čiji je cilj poticanje turističkih i ugostiteljskih događanja kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou, te podršku pružateljima smještaja u ruralnim područjima i ugostiteljskim profesionalcima koji posluju u ruralnim regijama.

Dodijeljena sredstva također su uključivala sufinansiranje projekata promocije destinacija relevantnih za turizam. Kroz ovaj  program podržano je brendiranje određenih mjesta, događaja i proizvoda s ciljem jačanja turističke ponude. Cilj je povećati privlačnost turističkih destinacija i stvoriti trajan utjecaj na industriju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!