U progresu

Održavanje javne rasvjete

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da svaki dio Općine Novo Sarajevo ima uredno, rekonstruisano i redovno održavano ulično osvjetljenje, sa posebnim naglaskom na dječija igrališta, parkove, parkinge i škole.

Izvor: Hasan Tanović program

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović potpisao je 20.2.2024. godine okvirne sporazume za sanaciju, rekonstrukciju i nadogradnju javne rasvjete u nekoliko mjesnih zajednica na području ove općine u vrijednosti 730.000 KM. 

Izvor: Općina Novo Sarajevo

Potpisani su ugovori za realizaciju tri LOT-a. Prva dva obuhvataju Hrasno, Hrasno Brdo, Trg heroja, Grbavicu 1, Grbavicu 2, Kovačiće, Gornje Kovačiće i Vraca, dok će u okviru trećeg LOT-a biti izvođene sanacija, rekonstrukcija i nadogradnja javne rasvjete na lokalitetu Put za Hum. 

U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2024. godinu za ovu namjenu obezbijeđeno je 730.000 KM, od čega su 530.000 KM sredstva Općine, a 200.000 KM sredstva Vlade Federacije BiH.

Realizaciji ovog projekta prethodila je izrada Elaborata tehničkog rješenja modernizacije javne rasvjete s ciljem poboljšana energijske efikasnosti. 

U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2023. godinu za javnu rasvjetu namijenjeno je 207.000 KM.

U periodu do kraja novembra 2023. godine izvršene su rekonstrukcija i nadogradnja javne rasvjete u mjesnim zajednicama Malta i Trg heroja. 

U oktobru 2023. godine, prilikom posjete mjesnim zajednicama Čengić-Vila I, II i Kvadrant, iz Općine su utvrdili da su sijalice na stubovima ulične rasvjete u ovim MZ zamijenjene.

U avgustu 2023. godine načelnik Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat obišli su radove na rekonstrukciji igrališta Treće gimnazije. Radovi podrazumijevaju kompletnu sanaciju svih sportskih terena i dijela oko terena sa završnom oblogom od asfalta, sanaciju tribina te izmještanje rasvjetnih stubova.

U 2022. godini firma Lumitic d.o.o. Sarajevo izradila je elaborat “Tehničko rješenje dekorativnog osvjetljenja Vilsonovog šetališta u Sarajevu”.

Rekonstrukcija javne rasvjete na Vilsonovom šetalištu realizovana je 2021. godine. Na području općina Centar i Novo Sarajevo, od mosta Topal Osman-paše do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić na Vrbanji, promijenjeno je 148 stubova javne rasvjete te su ugrađene LED svjetiljke, koje su energetski efikasniji sistem osvjetljenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!