U progresu

Održavanje javne rasvjete

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da svaki dio Općine Novo Sarajevo ima uredno, rekonstruisano i redovno održavano ulično osvjetljenje, sa posebnim naglaskom na dječija igrališta, parkove, parkinge i škole.

Obrazloženje

Tokom četvrte godine mandata načelnika Hasana Tanovića provođene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Hasan Tanović program

Rekonstrukcija javne rasvjete na Vilsonovom šetalištu realizovana je 2021. godine. Na području općina Centar i Novo Sarajevo, od mosta Topal Osman-paše do mosta Suade Dilberović i Olge Sučić na Vrbanji, promijenjeno je 148 stubova javne rasvjete te su ugrađene LED svjetiljke kao energetski efikasniji sistem osvjetljenja.

U 2022. godini firma Lumitic d.o.o. Sarajevo izradila je elaborat “Tehničko rješenje dekorativnog osvjetljenja Vilsonovog šetališta u Sarajevu”.

U oktobru 2023. godine zamijenjene su sijalice na stubovima ulične rasvjete u mjesnim zajednicama Čengić-Vila I, II i Kvadrant.

Krajem novembra 2023. godine rekonstruisana je i nadograđena javna rasvjeta u mjesnim zajednicama Malta i Trg heroja. 

U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2023. godinu za javnu rasvjetu namijenjeno je 207.000 KM. U budžetu za 2024. godine planirani iznos za javnu rasvjetu je 750.000 KM, od čega 200.000 osigurava Vlada FBiH.

U aprilu 2024. godine potpisani su sporazumi za izvođenje sanacije, rekonstrukcije i nadogradnje javne rasvjete na području mjesnih zajednica Hrasno, Hrasno Brdo, Trg heroja, Grbavica 1, Grbavica 2, Kovačići, Gornji Kovačići, Vraca te na lokalitetu Hum – Put za Hum. Za ove namjene obezbijeđeno je 730.000 KM. 

Radovi u mjesnim zajednicama Hrasno, Hrasno Brdo, Trg heroja, Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Gornji Kovačići i Vraca počeli su početkom maja 2024. godine

Početkom juna 2024. godine počele su rekonstrukcija i dogradnja javne rasvjete na trasi ceste od releja Hum niz ulicu Put za Hum.

Trenutno su u toku građevinski zemljani radovi na mašinskom iskopavanju temeljne jame za izgradnju novih stubova javne rasvjete.

Realizaciji ovog projekta prethodila je izrada Elaborata tehničkog rješenja modernizacije javne rasvjete s ciljem poboljšana energijske efikasnosti.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!