U progresu

Održavanje i obnova spomen obilježja iz oba rata

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za održavanje i obnovu spomen obilježja i spomenika iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995) i Narodno-oslobodilačkog rata (1941-1945).

Izvor: Hasan Tanović program

U junu 2023. godine Općina Novo Sarajevo saopćila je da je prezentiran idejni koncept izgradnje centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja ove općine. 

Hasan Čemalović, bosanskohercegovački arhitekt, dizajnirao je i prezentovao izgled spomenika načelniku Općine Hasanu Tanoviću, predsjedavajućoj Općinskog vijeća Danijeli Šahat te predstavnicima/ama Službe za boračko-invalidsku zaštitu, boračkih udruženja i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća. Prisutni su također razmijenili ideje i sugestije.

U saopćenju Općine Novo Sarajevo detaljno je opisan izgled spomenika: “Na centralnom dijelu spomenika nalazila bi se velika kamena ploča sa imenima šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo. U sredini bi se nalazio kameni stub sa elementima vode, gdje bi bilo ispisano i ime heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Envera Šehovića. Sa desne i lijeve strane spomenika ispisali bi se nazivi brigada kojima su šehidi i poginuli borci pripadali. Do spomenika bi se silazilo stepeništem, a zamišljeno je i da ispred glavne ploče budu postavljene kamene klupe. Predviđen je i prostor za postavljanje jarbola i kvalitetna rasvjeta. Ukupna površina na kojoj bi se gradio spomenik bila bi oko 500 m2. Prostor okolo bi se oplemenio i hortikulturnim sadržajem.”

Pored realizacije projekta navedenih projekata, tokom aktuelnog mandata načelnika Tanovića Istinomjer je registrovao i druge aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Početkom januara 2021. godine potpisan je Ugovor za nabavku i postavljenje ploča na spomen-obilježja na području Općine Novo Sarajevo. Radi se o izvođenju radova na korekcijama na tablama sa imenima šehida i poginulih boraca na spomen-obilježijima, zatim postavljanju novih tabli i zamjeni stakla na memorijalnim panoima, te izradi i ugradnji znaka priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska zvijezda.

Ovim projektom obuhvaćena su spomen-obilježja Hrasno i Hrasno brdo, Malta, Trg Heroja, Grbavica, Pofalići i spomen-obilježe Velešići.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa načelnicima Općine Centar i Novo Sarajevo, Srđanom Mandićem i Hasanom Tanovićem sredinom juna 2021. godine obišla je Spomen park Vraca. Kako je najavljenoiz KJKP Park radnici ovog komunalnog preduzeća vršit će redovnu hifijenu prostora te  košnju cijelog lokaliteta od 60.000 kvadratnih metara. Gradonačelnica Karić najavila je da je u planu da JU Muzeji Sarajeva preuzmu održavanje i brigu o ovom spomeniku što je podržao i načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović.

Općina je do sada uložila mnogo sredstava pripremajući park za prigodne manifestacije i praznike i samostalno smo izlazili u takve akcije. Sada smo na dobrom putu da Grad preuzme ingerencije. Simbol borbe protiv fašizma i kulturu sjećanja moramo principijelno njegovati.

Hasan Tanović 17.6.2021.

Općina Novo Sarajevo je finansirala je drugu fazu  hortikulturnog uređenja Spomen parka Vraca, gdje su sredinom oktobra 2021. godine ekipe KJKP „Park“ izvršile ručnu i mašinsku košnju cijele površine 14.000 m² i platoa. Stepenište i dio uz ivičnjake na prilaznim saobraćajnicama na površini od 5.000 m²  očišćeni su od korova i naslaga zemlje te je izvršeno i pranje platoa uz upotrebu autocisterne i aparata za pranje pod pritiskom.

Sredinom novembra 2021. godine izvršeno je  čišćenje, sanacija odvodnih kanala i montaža zaštitnih rešetki na otvorima i kanalima za površinske vode u kompleksu Spomen park Vraca.

Na području Općine novo Sarajevo podignuta su 44 spomenika, spomen ploče, spomen česme/fontane. Općina Novo Sarajevo vrši tekuće održavanje spomen – obilježja na području ove lokalne zajednice. Tim povodom, tokom 2022. godine vršene su hitne intervencije, demontaža polomljenog i montaža novih stakala na pločama, sanacija oštećenih dijelova,  čišćenje, brušenje i bojenje oštećenih dijelova, zatim demontaža te nabavka i ugradnja betonske ornament ploče, demontaža i nabavka betonskih ivičnjaka, održavanje jarbola, nabavka i ugradnja zastava,reflektora, i slično. Općina Novo Sarajevo je na osnovu Grant sredstava KJKP „Rad“ za komunalnu higijenu dogovorila održavanje higijene na devet spomen obilježja. Od ukupno devet spomen obilježja, sedam ih se odnosi na spomen obilježja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.1995.; jedno spomen obilježje logorašima (kod „Šopinga -MZ „Grbavica II) i jedno spomen obilježje civilnim žrtvama rata na području MZ „Gornji Kovačići“- spomen obilježja NOR-a 1941.-1945.

Općina Novo Sarajevo planira realizaciju projekta obnove spomenika Enveru Šehoviću i njegovim saborcima na brdu Žuč. Za obnovu spomenika Općina Novo Sarajevo planirala je u Budžetu za 2022. godinu sredstva u iznosu od 50.000,00 KM. Budući da se mjesto pogibije nalazi na području susjedne Općine Novi Grad Sarajevo, ova lokalna zajednica dala je saglasnost da se isti obnovi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!