U progresu

Određivanje prioriteta u poljoprivrednoj proizvodnji

Opštine: Travnik

Prioritet poljoprivredne proizvodnje treba biti: proizvodnja mesa i mlijeka, proizvodnja jagodastog voća, proizvodnja povrća na otvorenom i u zatvorenom prostoru, organska proizvodnja hrane, sakupljanje, proizvodnja i prerada ljekovitog bilja i gljiva kao izvoznog proizvoda, pčelarstvo, proizvodnja ribe i dr.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Početkom decembra 2021. godine održan je sastanak sa predstavnicima  općinskih udruženja građana i zadruga iz oblasti poljoprivrede i predstavnicima PD “Vlašić”. 

Na sastanku se razgovaralo o stanju u oblasti poljoprivrede kao i raspodjeli sredstava iz budžeta Općine namijenjenih za poljoprivredu, koja su u odnosu na 2021. godinu u Nacrtu budžeta za 2022.godinu povećana 100%, tj. sa 100.000 KM na 200.000 KM.

U sklopu terenskih aktivnosti, načelnik Dautović je polovinom decembra 2021. godine posjetio Mehurić, Orahovo, Pletenicu, Jezerce i Fazliće te također posjetio Mosor, Bandol, Veliku Bukovicu i Krpeljiće gdje se razgovaralo o započetim i planiranim projektima, u cilju bolje saradnje i sagledavanja mogućnosti za rješavanje prioritetnih projekata.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period 1.1. do 31.12. 2021. godine za poticaje poljoprivredi utrošeno je 83.339,10 KM. 

U prostorijama OŠ “Vitovlje”, 19.4.2022. godine održan je sastanak sa stočarskim proizvođačima iz Šišave, Mudrika i Vitovlja na temu poticaja za poljoprivredu, a 3.3.2022.godine u Han Biloj održan je sastanak sa predsjednicima mjesnih zajednica koje gravitiraju na području Biljanske regije.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju poljoprivredne proizvodnje na području Općine Travnik za 2022. godinu sa osvrtom na novčane poticaje; Analizi realizacije Operativnog plana zimskog održavanja puteva na području predmetnih mjesnih zajednica; Implementaciji projekata kapitalnih investicija općine Travnik i drugim važnim pitanjima, prijedlozima i sugestijama koja su uputili predstavnici  mjesnih zajednica Biljanske regije.

Kako je na svojoj Facebook stranici naveo načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, 19.4.2022. godine u prostorijama OŠ “Vitovlje” načelnik je održao sastanak sa stočarskim proizvođačima iz Šišave, Mudrika i Vitovlja na temu ovogodišnjeg poticaja za poljoprivredu te mnoštva problema sa kojima se ovi vrijedni ljudi susreću.

Općinska administracija mora biti na raspolaganju poljoprivrednicima u svim oblastima uključujući i zagovaračku djelatnost na višim nivoima vlasti.

Kenan Dautović, 19.4.2022. 

Tokom posjete načelnika Dautovića Mjesnoj zajednici Gluha Bukovica 21.5.2022. godine, na dnevnom redu se našla i informacija o proizvodnim kapacitetima poljoprivrednika te mjesne zajednice, odnosno dnevni proizvod mlijeka, broj grla krava i ovaca kao i broj zaposlenih u obrtima i većim društvima. 

Nakon raspisanog Javnog poziva za dodjelu poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022. godinu izvršen je obračun poticaja za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, te je s tim u vezi krajem juna 2022. godine izvršena uplata na račune poljoprivrednih proizvođača. Kako se navodi, ukupno je kroz ovaj program obuhvaćeno 475 proizvođača mlijeka, a za tu namjenu je izdvojeno 71.000,00 KM.

Rang lista korisnika koji su se po Javnom pozivu za dodjelu poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022 godinu objavljena je 5.9.2022. godine, a Općina Travnik je 12.10.2022. godine objavila i  “Javni poziv potencijalnim korisnicima za mjeru podrške investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima“ za 2022. godinu, koji finansira Evropska unija kroz projekat EU4Agri „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.

Konačna rang lista korisnika poticaja „Subvencije za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta za 2022.godinu Općine Travnik javnosti je putem zvanične stranice Općine Travnik bila dostupna u novembru 2022. godine. 

Početkom decembra 2022. godine za aktivne poljoprivredne proizvođače, koji su registrovani kao obrt/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća, a bave se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, održana je Info sesija vezana za Javni poziv u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period 1.1.2022. – 1.9.2022. godine utrošena sredstava za subvencije u poljoprivredi iznosila su 71.000,00 KM.

U okviru istog projekta na zvaničnoj stranici Općine Travnik za 24.1.2023. godine objavljeni su i javni pozivi potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini. 

U Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu za subvencije za poljoprivredu izdvojeno je 300.000 KM. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!