Započeto

Očuvanje rijeka i vodnih bogatstava

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Unapređivanje stanja okoliša u kontekstu očuvanja rijeka i vodnih bogatstava kroz procedure i mehanizame za adekvatno upravljanje odvodom otpadnih voda te uklanjanje divljih deponija.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na službenoj stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma 26.7.2023. godine navedeno je da se trenutno radi na uspostavljanju tri nova područja koja bi trebala biti proglašena zaštićenim u zadnjem kvartalu 2023. godine. U pitanju su Zaštićeni pejzaž bara Tišina (Posavski kanton), Zaštićeni pejzaž bara Starača (Posavski kanton) i Zaštićeni pejzaž Okresanica na Majevici (Tuzlanski kanton).

Nakon što je Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske 19.12.2023. godine u kabinetu Federalnog ministarstva okoliša i turizma potpisalo ugovor o dodjeli sredstava o implementaciji projekata za proglašenje zaštićenih prirodnih područja bare Starače i bare Tišine, Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske je na temelju Zaključka Skupštine Županije Posavske, od 21.3.2024. godine, uputilo u javnu raspravu Nacrt Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza-kopneni krajobraz „Starača“ i Nacrt Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza-kopneni krajobraz “Tišina”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!