Neispunjeno

Obvezno srednjoškolsko obrazovanje

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Obrazovanje

Raditi ćemo na (…) uvođenju obveznog srednjoškolskoga obrazovanja (…).

Obrazloženje

U radu Vlade FBiH, tokom andata 2014-2018. aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja su započete, ali nisu nastavljene.

Na 37. sjednici Vlade FBiH, održanoj 14.01.2016. godine, Vlada prihvatila je “Informaciju o mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja sa dvogodišnjim trajanjem u FBiH” koju je, s predloženim preporukama, trebala uputiti vladama kantona.

U informaciji je navedeno da je u Federaciji BiH, u tri kantona zakonom propisano i uvedeno obavezno srednje obrazovanje s dvogodišnjim trajanjem i to u Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i Unsko-sanskom kantonu. Međutim, ni u ovim kantonima obavezno srednje obrazovanje nije zaživjelo u praksi, jer do sada nijedan učenik nije stekao kvalifikaciju kroz ovaj vid obrazovanja. Zakoni nisu popraćeni odgovarajućim podzakonskim aktima, kao ni programima koji bi omogućili obrazovanje, završetak i sticanje kvalifikacije.

Zaključeno je da je potrebno u što kraćem vremenu donijeti potrebne podzakonske akte i stvoriti realne mogućnosti za učenike da upišu i završe jednu ili dvije godine obaveznog srednjeg obrazovanja. U taj proces se, osim ministarstava, moraju aktivnije uključiti i srednje škole, poslodavci, kao i institucije koje prate stanja na tržištu rada, kako bi bio obrazovan kadar koji je najneophodniji.

U ostalim kantonima obavezno srednjoškolsko obrazovanje s dvogodišnjim trajanjem nije uvedeno, niti propisano kantonalnim zakonima. Njihova namjera je da ovaj vid obrazovanja uvede u narednom periodu za što je potrebno ispuniti finansijske uslove.

Daljnjih aktivnosti u realizaciji ovog obećanja nije bilo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!