U progresu

Obrazovanje patriotske kulturne manifestacije Pofalićka bitka

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za obrazovanje patriotske kulturne manifestacije Pofalićka bitka.

Izvor: Hasan Tanović program

Povodom Dana Općine i Dana Pofalićke bitke 17.maja 2023. godine delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena Općinskim načelnikom Hasanom Tanovićem odali su počast i položili cvijeće na spomen – obilježijima Velešići i Pofalići. Proslava Pofalićke bitke održana je na sportskom igralištu Pofalići, na kojoj su se evocirala sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma u historiji agresije na Sarajevo i BiH. 

U martu 2023. godine obilježena je i 27. godišnjica od reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, gdje je odata počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na Šehidskom mezarju Kovači, Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, Spomen obilježju Gornji Kovačići, Spomen parku Vraca i Spomen obilježju Grbavica. Pored toga, 6. marta 2023. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana pravednika odata je počast heroju Goranu Čengiću koji je u ratu 1992. godine zivot dao za drugoga.

Od 10. do 16. maja 2023. godine na sedam novosarajevskih spomen – obilježja odata je počast svim šehidima i poginulim borcima s područja ove lokalne zajednice. Obilježavanje ovog datuma počelo je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen – obilježijima Trg heroja i Hrasno, gdje su se okupili brojni građani/ke, pripadnici boračkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika Općine Novo Sarajevo i Općinskog vijeća.

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

Povodom Dana Općine i Dana Pofalićke bitke 16. 5.2021. godine , delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena Općinskim načelnikom Hasanom Tanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Plešeom zajedno sa vijećnicima, predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodicama šehida i poginulih boraca i građanima, odala je počast i položila cvijeće na spomen – obilježijima Velešići i Pofalići.

I 2022. godine je održano niz kulturno – historijskih manifestacija poput Sjećanja na šehide i poginule borce Općine Novo Sarajevo, odavanja počasti šehidima i poginulim borcima i polaganje cvijeća na spomen obilježjima, mezarjima i grobljima u KS, organizacija Malonogometnog turnira „Zahir Panjeta“, prijem porodica šehida i poginulih boraca, Marš stazama Pofalićko-velešićkog odreda, centralna manifestacija obilježavanja Pofalićke bitke i posjete porodicama poginulih.

Kao u 2022. godini i u 2023. godini su obilježene iste manifestacije kada je u pitanju sjećanje na šehide i borce. Pa je tako povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana, u Memorijalnom centru „Trg heroja“ organiziran historijski čas na temu „Značaj i uloga dobitnika najviših ratnih priznanja u pobjedi nad fašizmom“ u organizaciji Udruženja DNRP “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Općine Novo Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!