Započeto

Obnova proizvodnje u Ljubiji

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je pri centralnom predizbornom skupu u Prijedoru izjavio:

Ovdje u Prijedoru ćemo učiniti sve što je moguće da se u Ljubiji obnovi rudarska proizvodnja i uvjeren sam da za to postoji mogućnost i to je najvažnija poruka koju donosim ovdje u Prijedor”.

Obrazloženje

U oktobru 2020. godine u medijima je objavljeno da je "Arselor Mital” iz Zenice tražio je od prijedorskog “Arselor Mitala” da im do kraja godine dostave 120.000 tona rude iz Ljubije.

Izvor: socijalisti.ba

Kako se radi o vrlo specifičnom pitanju iz prošlog mandata o kojem su izvještavali brojni mediji, kao uzroku razdora između DNS-a i SNSD-a. U kontekstu prodaje državnog vlasništva rudnika, potrebno se podsjetiti da se DNS zalagao za zadržavanju kapitala u vlasništvu Vlade RS, ili prodavanju kapitala kredibilnijem kupcu, dok je SNSD imao planove prodavanja udjela Israeli Investment grupaciji.

U novembru 2018. godine, Investiciono razvojna banka RS je objavila prodaju 64,99% akcija Rudnika željezne rude Ljubija u prodajne vrijednosti od oko 69 miliona KM.

Ipak u januaru 2019. godine, propada aukcija kapitala RŽR Ljubija, a nakon toga Investiciono-razvojna banka RS nije ponovno pokušavala prodati akcije.


U oktobru 2020. godine u medijima je objavljeno da je “Arselor Mital” iz Zenice tražio je od prijedorskog “Arselor Mitala” da im do kraja godine dostave 120.000 tona rude iz Ljubije. Nakon što je prijedorski rudnik od Vlade RS dobio odobrenje za eskploataciju u Ljubiji, radnici “Arselor Mitala” su u protekla dva mjeseca bili angažovani na eksploataciji rude iz površinskog kopa „Ciganuša“.

Kako su naveli iz Arselor Mitala, nakon dobijanja rezultata industrijskih proba u željezari Arcelor Mital Zenica, biće jasnije mogućnosti industrijske primjene ljubijske rude miješanjem sa rudom iz Omarske, te se nakon toga može krenuti sa donošenjem odluka i daljih aktivnosti neophodnih za početak eksploatacije željezne rude sa ljubijskih rudišta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!