Obnova proizvodnje u Ljubiji

| Partija: | Oblast:

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je pri centralnom predizbornom skupu u Prijedoru izjavio:

Ovdje u Prijedoru ćemo učiniti sve što je moguće da se u Ljubiji obnovi rudarska proizvodnja i uvjeren sam da za to postoji mogućnost i to je najvažnija poruka koju donosim ovdje u Prijedor”.

Izvor: socijalisti.ba

Kratko obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS nije bilo aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Kako se radi o vrlo specifičnom pitanju iz prošlog mandata o kojem su izvještavali brojni mediji, uzroku razdora između DNS-a i SNSD-a u kontekstu prodaje državnog vlasništva rudnika, potrebno se podsjetiti da se DNS zalagao za zadržavanju kapitala u vlasništvu Vlade RS, ili prodavanju kapitala kredibilnijem kupcu; dok je SNSD imao planove prodavanja udjela Israeli Investment grupaciji. U novembru 2018. godine, tik pred formiranje nove Vlade RS, Investiciono razvojna banka RS je objavila prodaju 64,99% akcija Rudnika željezne rude Ljubija u prodajne vrijednosti od oko 69 miliona KM.

Prema sadašnjim dostupnim informacijama, te izvještajima sjednica Vlade RS, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao nije započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi