Neispunjeno

Obnova proizvodnje u Ljubiji

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je pri centralnom predizbornom skupu u Prijedoru izjavio:

Ovdje u Prijedoru ćemo učiniti sve što je moguće da se u Ljubiji obnovi rudarska proizvodnja i uvjeren sam da za to postoji mogućnost i to je najvažnija poruka koju donosim ovdje u Prijedor”.

Izvor: socijalisti.ba

Kako se radi o vrlo specifičnom pitanju iz prošlog mandata o kojem su izvještavali brojni mediji, kao uzroku razdora između DNS-a i SNSD-a. U kontekstu prodaje državnog vlasništva rudnika, potrebno se podsjetiti da se DNS zalagao za zadržavanju kapitala u vlasništvu Vlade RS, ili prodavanju kapitala kredibilnijem kupcu, dok je SNSD imao planove prodavanja udjela Israeli Investment grupaciji.

U novembru 2018. godine, Investiciono razvojna banka RS je objavila prodaju 64,99% akcija Rudnika željezne rude Ljubija u prodajne vrijednosti od oko 69 miliona KM.

Ipak u januaru 2019. godine, propada aukcija kapitala RŽR Ljubija, a nakon toga Investiciono-razvojna banka RS nije ponovno pokušavala prodati akcije.

U oktobru 2020. godine u medijima je objavljeno da je “Arselor Mital” iz Zenice tražio je od prijedorskog “Arselor Mitala” da im do kraja godine dostave 120.000 tona rude iz Ljubije. Nakon što je prijedorski rudnik od Vlade RS dobio odobrenje za eskploataciju u Ljubiji, radnici “Arselor Mitala” su u protekla dva mjeseca bili angažovani na eksploataciji rude iz površinskog kopa „Ciganuša“.

Kako su naveli iz Arselor Mitala, nakon dobijanja rezultata industrijskih proba u željezari Arcelor Mital Zenica, biće jasnije mogućnosti industrijske primjene ljubijske rude miješanjem sa rudom iz Omarske, te se nakon toga može krenuti sa donošenjem odluka i daljih aktivnosti neophodnih za početak eksploatacije željezne rude sa ljubijskih rudišta.

Pokretanje proizvodnje u rudniku u Ljubiji još uvijek je u domenu razgovora i sastanaka. Nakon sastanka ministra energetike u rudarstva RS Petra Đokića sa predstavnicima kompanija “Arcelor Mittal Prijedor”, RŽR “Ljubija” i Grada Prijedora, Đokić je iskazao nadu da će do otvaranja rudnika doći u drugoj polovini 2022. godine.

Vodimo intenzivene razgovore sa predstvanicima “ArcelorMittala” i uvjereni smo da su oni spremni, kao i Vlada i resorno ministarstvo, da učinimo sve da pomognemo da se proces priprema i otvaranja rudnika odvija što brže. I da u drugoj polovini iduće godine sve bude spremno za otvaranje rudnika.

Petar Đokić, 7.12.2021.

Republika Srpska odlučila je da emisijom akcija dokapitalizuje Rudnik željezne rude „Ljubija“, nakon čega će ostati bez većinskog udjela u ovom preduzeću. Po dogovoru, akcije će kupiti kompanija „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“, za koju je ovaj posao lobirao i dogovarao kontroverzni Evgenij Zotov.

Za ponuđene akcije američko–kanadski konzorcijum isplatiće 50,7 miliona KM.

Odluka o dokapitalizaciji i povećanju kapitala biće razmatrana na vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika željezne rude „Ljubija“, koja je zakazana za 10. Avgust 2022.godine.

„Preduzeće je u 2019.  godini ostvarilo negativan poslovni rezultat, dok je u 2020. i 2021. godini ostvarilo pozitivan finansijski rezultat, što u najvećem dijelu zavisi od isplate dividende od strane povezanog preduzeća ’ArcelorMittal’“, navedeno je u izvještaju o poslovanju RŽR „Ljubija“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!