Nije započeto

Obnova proizvodnje u Ljubiji

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je pri centralnom predizbornom skupu u Prijedoru izjavio:

Ovdje u Prijedoru ćemo učiniti sve što je moguće da se u Ljubiji obnovi rudarska proizvodnja i uvjeren sam da za to postoji mogućnost i to je najvažnija poruka koju donosim ovdje u Prijedor”.

Obrazloženje

U novembru 2018. godine, Investiciono razvojna banka RS je objavila prodaju 64,99% akcija Rudnika željezne rude Ljubija u prodajne vrijednosti od oko 69 miliona KM. Ipak u januaru 2019. godine, propada aukcija kapitala RŽR Ljubija, a nakon toga Investiciono-razvojna banka RS nije ponovno pokušavala prodati akcije ovog preduzeća.

Izvor: socijalisti.ba

Kako se radi o vrlo specifičnom pitanju iz prošlog mandata o kojem su izvještavali brojni mediji, kao uzroku razdora između DNS-a i SNSD-a. U kontekstu prodaje državnog vlasništva rudnika, potrebno se podsjetiti da se DNS zalagao za zadržavanju kapitala u vlasništvu Vlade RS, ili prodavanju kapitala kredibilnijem kupcu, dok je SNSD imao planove prodavanja udjela Israeli Investment grupaciji.

U novembru 2018. godine, Investiciono razvojna banka RS je objavila prodaju 64,99% akcija Rudnika željezne rude Ljubija u prodajne vrijednosti od oko 69 miliona KM.

Ipak u januaru 2019. godine, propada aukcija kapitala RŽR Ljubija, a nakon toga Investiciono-razvojna banka RS nije ponovno pokušavala prodati akcije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!