Započeto

Obimnija i planirana upotreba sredstava iz EU sredstava za razvoj poljoprivrede

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Obimnija i planirana upotreba sredstava iz EU sredstava za razvoj poljoprivrede.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Programom rada Vijeća ministara za 2023. godinu kao strateški cilj navodi se brži i efikasniji razvoj poljoprivrede te ruralni razvoj. U okviru toga najavljena je priprema Informacije o korištenju TAIEX instrumenta Evropske komisije za pružanje kratkoročne tehničke pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini. 

U najavi 35. redovne sjednice VM BiH navedena je i tačka “Informacija o korištenju TAIEX instrumenta Evropske komisije za pružanje kratkoročne tehničke pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini”. Sjednica je održana 11.1.2024. godine, ali o ovoj tačci dnevnog reda se nije raspravljalo. 

Na 38. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH), održanoj 9.2.2024. godine usvojen je Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2027. – okvirni dokument. Ovim dokumentom utvrđuju se strateški ciljevi postepenog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija. Ukupan budžetski okvir Strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatnih 533 miliona KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove implementacije, navodi se u saopćenju VM BiH.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!