Započeto

Obezbjeđivanje stimulativnih kreditnih linija za investicione i razvojne projekte

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Obezbjeđivanje stimulativnih kreditnih linija za investicione i razvojne projekte strateških kompanija i sektora.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka sredinom jula 2023. godine potpisale su Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Intesa Sanpaolo Banka pridružila provođenju projekta Svjetske banke pod nazivom “Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH”. Navedeni projekat realizuje se putem Razvojne banke FBiH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 33,6 miliona eura, od čega se na kreditnu liniju namijenjenu pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva) odnosi 30.416.000 eura.

Razvojna banka Federacije BiH i ASA Banka, uz podršku Svjetske Banke, potpisale su 25.8.2023. godine Ugovor o supsidijarnom finansiranju u iznosu od 5 miliona eura za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Federaciji BiH. 

Predstavnici Addiko Bank Sarajevo i Razvojne Banke Federacije BiH potpisali su 13.3.2024. godine Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Addiko banka pridružila provođenju projekta Svjetske banke pod nazivom “Projekat oporavka i podrške kompanijama- poslovnim subjektima u BiH”.

Predstavnici Raiffeisen Leasinga i Razvojne banke FBiH potpisali su sredinom marta 2024. godine ugovor vrijedan 5 miliona eura za supsidijarno finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!