Započeto

Obezbjeđenje povećanja proizvodnje, izvoza, supstitucije uvoza i zaposlenost stručnih kadrova namjenske industrije

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Poticati privredna društva iz namjenske proizvodnje da sa kooperantima obezbijede uslove za povećanje proizvodnje, izvoza, supstituciju uvoza i zaposlenost stručnih kadrova.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Za stavku “Kapitalni transferi javnim preduzećima  – Zrak d.o.o. Sarajevo- za povećanje kapitala” u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 7 miliona KM.

U budžetu FBiH za 2024. godinu nisu planirana namjenska izdvajanja za Zrak d.o.o.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopštilo je 12.1.2024. godine da u privrednom društvu “Zrak” d.d. Sarajevo izvršena kontrola i isporuka drugog dijela od 70 komada nišanskih sprava i dijelova od ukupno isporučenih 120 komada proizvođaču vojne opreme Hirtenberger. Prvi dio isporuke izvršen dva mjeseca ranije.


Na devetoj sjednici, održanoj 26.7.2023. godine, Vlada FBiH donijela je dvije odluke kojim se usvajaju programi utroška ukupno 5,5 miliona KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu u okviru tekućih transfera za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Ovi programi, između ostalog, tretiraju i firme iz oblasti namjenske industrije.


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 30.11.2023. pokrenut proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH 2024 – 2034.

Kako je navedeno u saopštenju, strategija razvoja je integrisani sektorski strateški dokument Federacije BiH koji definiše politike razvoja sektora namjenske industrije Federacija BiH, strateške ciljeve i prioritete koji predstavljaju putokaz za proširenje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i poboljšanje i stabilnost poslovanja namjenske industrije Federacija BiH, što doprinosi sveukupnom društvenom razvoju.

Početkom marta 2024. godine imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2024 – 2034. godine, u sastavu Zlatan Bilanović, predsjednik (Federalna direkcija za namjensku industrije), te članovi Stipo Buljan i Rijad Vrabac (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Adnan Mahmutović i Redžo Delić (Federalna direkcija za namjensku industrije), Đahid Muratbegović (Igman d.d. Konjic), Dženana Turković (Ginex d.d. Goražde), Almira Zulić Burek (Pretis d.d. Vogošća), Abaz Manđuka (Binas d.d. Bugojno), Besim Belegić (BNT-TMiH d.d. Novi Travnik), Zuhret Hodžić (Zrak d.d. Sarajevo – u stečaju), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja), te Almin Mališević (Privredna komora Federacije BiH).


Krajem februara 2024. godine Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da namjenska industrija u Federaciji BiH svakodnevno bilježi rast te da je kompanija Unis Ginex d.d. Goražde zaposlila 133 nova radnika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!