Započeto

Obavezno sponzoriranje učešća vrhunskih sportista na takmičenjima

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Obavezno sponzorisanje vrhunskih sportaša i njihovog učešća na svim relevantnim takmičenjima u punom iznosu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Sredinom jula 2023. godine, Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o molbi Kluba vodenih sportova “ORKA” za finansijsku podršku u svrhu odlaska Lane Pudar na pripreme i takmičenje na Evropskom i svjetskim prvenstvima, s inicijativom za izdvajanje sredstava s pozicije “Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH” iz budžeta FBiH za 2023. godinu. Na narednoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka kojom se odobrava izdvajanje iz tekuće rezerve Vlade Federacije u iznosu 69.700 KM.

Na prijedlog FMKS Vlada FBiH donijela je zaključak kojim je usvojila Informaciju o potrebi izdvajanja sredstava Klubu vodenih sportova Orka iz Mostara za pripreme nastupa Lane Pudar na Olimpijskim igrama u Pariz 2024. godine, te u tu svrhu odobrila izdvajanje 100.000 KM iz tekuće pričuve Vlade FBiH, naveli su iz FMKS 12.12.2023. godine. Ugovor o dodjeli ovih sredstava potpisala je ministrica Vlaisavljević sa direktorom KVS Orka Enicom Beganovićem 8.1.2024. godine

Na inicijativu ministrice Vlaisavljević,13.2.2024. godine organiziran je sastanak s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenanom Magodom, trenerom Plivačkog kluba „Spid“, Amelom Kapom i pomoćnikom ministrice u Sektoru za šport, Adnanom Džindom. Kako se navodi, Vlaisavljević je istakla kako će FMKS poduzeti sve korake kako bi finansiralo učešće Barlova i Zulfića na nadolazećim takmičenjima i Paraolimpijskim igrama. Konkretne mjere finansiranja ili drugog vida potpore nisu navedene. Ipak, nisu zabilježene značajnije aktivnosti na uvođenju obaveznog sponzorisanja vrhunskih sportaša.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!