Neispunjeno

Obavezni otkup domaćih proizvoda

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

U kontekstu jačanja ekonomskog patriotizma utvrditi obavezu otkupa naših domaćih proizvoda za domaću prerađivačku industriju, ali i za naše robne rezerve;

Obrazloženje

U toku mandata 2018-2022. godine, nisu zabilježene aktivnosti Vijeća ministara BiH na datom obećanju.

Izvor: SDA "Agedna BiH 2026"

Na 6. redovnoj sjednici, održanoj 28.5.2020. godine, Vijeće ministara je zadužil Agenciju za javne nabavke da sačini prijedlog odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna 2020. godine u procentu 30%. Kako se navodi u saopćenju Vijeća ministara, ova mjera se donosi kako bi se pomogla domaća privreda i suzbile posljedice pandemije novog viruse korona po ekonomiju u BiH, a mjeru su prethodno usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj 26.5.2021. godine, uz pet glasova PROTIV u prvom krugu glasanja nije donesena Odluka o obaveznoj primjeni prefercijalnog tretmana domaćeg. Vijeće ministara BiH je prethodno upoznato s obavještenjem Agencije za javne nabavke o prestanku primjene preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki sa 1.6.2021. Godine.

Na vanrednoj sjednici održanoj 31.5.2021. godine, uz sedam glasova ZA i tri PROTIV, Vijeće ministara nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.

Vijeće ministara BiH, na 42. sjednici održanoj 22.7.2021. godine, nije u drugom krugu glasanja postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!