Ispunjeno

Novi most na Savi (Gradiška)

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Snažno ću se zalagati i za projekte koji su vezani za opštine ove izborne jedinice, izgradnju novog mosta na Savi i povezivanje autoputeva Banjaluka – Gradiška i Beograd – Zagreb, te razvoj aviosaobraćaja”, naveo je Protić.

Izvor: socijalisti.ba

U oktobru 2018. godine raspisan je konkurs za prijavu izvođača radova mosta na Savi, u Gradišci, te je Komisija za odabir izvođača u januaru dala saopštenje za medije, u kojem se navodi kako aktivno radi na procjeni prijava.

U oktobru 2019. godine, ozvaničen je početak izgradnje novog mosta na Savi, vrijednosti 23,2 miliona eura, te je predviđena aktivnost i Republike Hrvatske, koja se obavezala na izgradnju puta s hrvatske strane mosta, kako su to ranije izjavile “Hrvatske ceste”.

Pandemija nije utjecala na izgradnju mosta te je do kraja 2020. godine završen upornjak na desnoj obali i svi geotehnički i armiranobetonski radovi srednjih stubova. Na desnoj obali su završeni i svi geotehnički radovi ispod buduće prometnice, gdje je u toku izvođenje radova na zaštiti (oblaganju) nasipa betonskim elementima, a koji je u potpunosti izgrađen do budućeg mosta.

Most preko rijeke Save kod Gradiške, a koji povezuje BiH i Hrvatsku, simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije, zvanično je spojen 15.10.2021. godine

Delegacija BiH, koju je predvodio Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, susrela se na sredini mosta s delegacijom Hrvatske. Tom prilikom, Mitrović je rekao da bi most za godinu i po trebao biti otvoren za saobraćaj.

Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završili najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađeni u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prijelaz i druge objekte od evropskog značaja.

Vojin Mitrović, 15.10.2021.

Most je dug 426 metara, a kada bude završen, imat će po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.

Gradnja mosta završena je u julu 2022.godine ali most još uvijek neće biti u funkciji jer pristupna cesta sa strane Republike Hrvatske još nije završena.

Svi radovi na strani Bosne i Hercegovine su okončani, i cesta i most, a prema nekim procjenama, radovi s hrvatske strane bi trebali biti završeni u toku iduće godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!