Započeto

Nove velike hidroelektrane u Hercegovini

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“U Hercegovini se mogu početi graditi nove velike hidroelektrane, rekonstruisati postojeća termoelektrana i na taj način ubrzano pomoći razvoj privrede i poboljšati kvalitet života građana”, rekao je Đokić na završnoj tribini SP u Trebinju.

Obrazloženje

Tokom tri godine mandata Vlada RS provodila je određene aktivnosti na ispunjenju datog obećanja. .

Izvor: socijalisti.ba

U predizbornim obećanjima Socijalističke partije RS, navedeno je i ulaganje u razvoj energetskog sektora u Hercegovini. 

Nastavićemo sa politikom koja će doprinijeti razvoju Hercegovine, posebno u oblasti energetike i projekata iz te oblasti”, dodao je Đokić.

Projekat „Gornji Horizonti“ započeo je 2016. godine, a investitor je kineska kompanija China International Water and Electric Corporation. Ključni objekti višenamjenskog sistema „Gornji Horizonti“ su HE Nevesinje koja koristi vode akumulacije Zalomka i upušta ih u akumulaciju Nevesinje; HE Dabar koja koristi vodu iz akumulacije Nevesinje i prevodi vode rijeke Zalomke u Dabarsko polje; kanal kroz Dabarsko polje; derivacioni tunel koji povezuje Dabarsko i Fatničko polje; i derivacioni tunel koji povezuje Fatničko polje sa Bilećkom akumulacijom HE Bileća. 

U okviru realizacije prve faze izgradnje završena je izgradnja tunela Dabar – Fatnica ukupne dužine 3.235 m i tunela Fatničko polje – Akumulacija Bileća dužine 15. 650 m, a u toku su pripremni radovi za izgradnju HE „Dabar“, centralnog objekta „Gornjih Horizonata“, kako se navodi u Programu javnih investicija RS za period 2019 – 2021

U proteklom perodu, „HE Dabar“ kao projekat izgradnje u vrijednosti od 430 milona KM (u periodu 2019-2021 se planira uložiti oko 30 miliona KM), imao je raspisan tender sa rokom prijave do 1. marta 2019. godine. Usljed žalbenog postupka kineskog konzorcija „CNEEC-RIKO“ tenderska procedura je obustavljena, te je konzorcij podnio tužbu Sudu BiH, navode mediji. Ono što ostaje otvoreno pitanje, je da li će u narednom periodu preduzeće „HE Dabar“ potpisati ugovor sa pobjednikom prethodnog tendera te platiti odštetu drugom konzorciju, ili će se pak i dalje čekati na odluku Suda BiH o sudbini projekta predloženog još 2011. godine.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!