U progresu

Nove mjesne zajednice u projektu harmonizacije

Opštine: Gračanica

Nove mjesne zajednice u projektu harmonizacije ZK i Katastra nekretnina.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Na službenoj web stranici Grada Gračanica  8.5.2023. godine objavljen je direktni poziv za podnošenje prijedloga projekata partnerskih mjesnih zajednica u okviru nagradnog fonda kao jedna od aktivnosti druge faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ (MZ projekat) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a finansiraju Vlada Švicarske i Švedska. Cilj poziva je podrška u realizaciji jednog prijedloga projekta u jednoj od pet partnerskih mjesnih zajednica i to: Soko, Škahovica, Babići, Donja Orahovica i Donja Lohinja. Finansijska sredstva za realizaciju projekta u jednoj MZ dodjeljuje Grad Gračanica i MZ Projekat. 

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da se mjesna samouprava u Gradu Gračanica ostvaruje u 23 mjesne zajednice, a  katastarski podaci o mjesnim zajednicama u Katastru vode se u 18 katastarskih opština. Za 13 mjesnih zajednica završena je harmonizacija katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka, dok je za 13 mjesnih zajednica za koje se katastarski podaci o mjesnim zajednicama u Katastru vode u sedam katastarskih općtina, Grad Gračinica i FGU potpisali su Sporazum za harmonizaciju katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka 17.02.2022. godine, a implementacija tog sporazuma je u toku.

Kako dalje u odgovoru navode, gradska Služba nadležna za poslove katastra izvršila je pregled i ovjeru prijavnih listova prema sporazumu za sve parcele obuhvaćene projektom sa identifikacijom starog i novog premjera za svaku parcelu. Navedena dokumentacija proslijeđena je na dalji rad u Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda Gračanica koji je nadležan za dalje postupanje. Završetak navedenih poslova usaglašavanja predviđen je u toku  2024. godine.

Dana 15.2.2022. godine objavljen je Direktni poziv za partnerske mjesne zajednice koje su ušle u projekat Jačanje uloge MZ u BiH-Faza II.  Cilj ovog poziva je podrška realizaciji lokalnih prioriteta u pet partnerskih mjesnih zajednica Donja Orahovica, Soko, Škahovica, Babići i Donja Lohinja, a projekti koji se mogu aplicirati su isključivo prioritetni projekti identifikovani putem organizovanih foruma građana i građanki u svakoj od pet partnerskih MZ.

Na Istinomjerov upit 2022. godine u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice odgovoreno je da se sedam novih mjesnih zajednica provodi postupak harmonizacije podataka, te da ostaje još dio jedne mjesne zajednice nakon čega će čitavo područje grada biti harmonizovano.

Promocija druge faze projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, kojim se potpomaže aktivan angažman građanki i građana u javnom životu, održana je 15.9.2021. godine u Gračanici. Osnovni cilj projekta je osnaživanje mjesnih zajednica, koje na rodno odgovoran način unapređuju kvalitet života svojih stanovnika.

U Multimedijalnoj sali Gradske uprave Gračanica, 13.10.2021. godine, gradonačelnik Nusret Helić održao je radni sastanak sa predsjednicima Vijeća mjesnih zajednica Grada Gračanica. Tom prilikom gradonačelnik Helić uručio je računarsku opremu za 12 mjesnih zajednica koja je obezbijeđena putem projekta koji je nastao kao odgovor na Covid-19 prema iskazanim potrebama partnerskih JLS iz 1 faze projekta Jačanje uloge MZ u BiH. Sredstva je obezbijedio UNDP BiH od Vlade Kraljevine Švedske a u sufinansiranju je učestvovao i Grad Gračanica.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!