U progresu

Novčana pomoć za ranjive kategorije društva

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za osiguranje sredstava za novčanu i drugu pomoć ranjivim kategorijama društva.

Izvor: Hasan Tanović program

Povodom programa Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH, načelnik Hasan Tanović i ministar Adnan Delić potpisali su u oktobru 2023. godine Sporazum za provođenje ovog programa čiji je cilj prevazilaženje krize izazvane poskupljenima energenata.

U septembru 2023. godine načelnik Općine Hasan Tanović i v.d. direktora Federalnog zavoda za MIO/PIO Halil Subašić potpisali su Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći u visini 50 KM penzionerima/kama s prebivalištem na području općine Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo je iz budžeta za 2022. godinu izdvojila 10.000 KM za pružanje podrške licima koja pripadaju kategoriji najugroženijih osoba na području ove općine, a kod kojih postoji potreba za pomoći i kućnom njegom.

Tokom 2022. godine Općina Novo Sarajevo finansirala je jednu porodičnu kuću u SOS Dječijem selu,  iznosom od 31.500 KM koji je namijenjen za pokrivanje godišnjih troškova jedne porodice iz SOS Dječijeg sela. Pored toga Općina je donirala i 9 računara i računarske opreme.

Kako je za Istinomjer 2021. godine saopćeno iz Općine Novo Sarajevo u skladu sa novom Odlukom o uslovima, načinu, kriterijima i iznosu sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima i domaćinstvima sa područja Općine Novo Sarajevo , dodjeljuju se sredstva za participaciju u liječenju teških oboljenja, participaciju u nabavci lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih aparata, porodicama koje imaju dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, te licima i domaćinstvima u stanju socijalne potrebe, a za ove namjene je do sada u ovoj godini izdvojen iznos od 103.500 KM.

U skladu sa novom Odlukom o uslovima, načinu, kriterijima i iznosu sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima i domaćinstvima sa područja općine Novo Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 19/21, 19/22), dodjeljuju se sredstva za participaciju u liječenju teških oboljenja, participaciju u nabavci lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih aparata, porodicama koje imaju dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, te licima i domaćinstvima u stanju socijalne potrebe, a za ove namjene je do sada u ovoj godini izdvojen iznos od 168.300 KM. Ovaj iznos u odosu na 2021. godinu uvećan je za 100 %.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!