U progresu

Nova stručna zanimanja za potrebe privrede

Opštine: Gračanica

Nova stručna zanimanja za potrebe privrede.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Investicijska Fondacija Impakt i Grad Gračanica, 2.4.2021. godine, potpisali su Ugovor o saradnji i udruživanju sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području grada Gračanica. Kako je tom prilikom navedeno, partneri u projektu će zajednički raditi na realizaciji i daljem razvoju programa podrške poduzetništvu.

Investicijska fondacija Impakt i Grad Gračanica, 18.11. 2021. godine, ocijenili su najbolje poslovne ideje razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. 

Kako je na zvaničnoj stranici Grada Gračanica navedeno, ukupno šest polaznika je uspješno završilo preduzetničku obuku, tokom koje su razvili poslovne modele i planove, i na minulom događaju stručnoj komisiji predstavili poslovne ideje koje su ocijenjene kao najbolje i koje su dobile priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000,00 KM.

Na svojoj 16. redovnoj sjednici održanoj 31.3.2022.godine Gradsko vijeće Grada Gračanica usvojilo je Zaključak o davanju saglasnosti na Plan upisa učenika u I razred JU Mješovita srednja škola Gračanica za školsku 2022/2023.godinu. Samer Fazlić iz Komisije za obrazovanje, kulturu, sport, mlade i odnose s vjerskim zajednicama istakao je tim povodom da su ciljevi ovog plana zadovoljeni. 

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba visoke stručne spreme sa područja grada Gračanica u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora i Statutarne odluke o organizaciji Grada Gračanica u skladu sa Zakonom o Gradu Gračanica, gradonačelnik Grada Gračanica 5.7.2022. godine Javni poziv Za prijavljivanje zainteresovanih osoba VSS sa područja Grada Gračanica za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora.  

U Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu izdaci za lica za stručno osposobljavanje (volonteri) iznose 55 000 KM.

U Multimedijalnoj sali Grada Gračanica 16.8.2022. godine održana je prezentacija poslovnih ideja i upriličena je završna ceremonija višemjesečnog programa podrške poduzetništvu koji implementira Grad Gračanica i CEFE- centar za obuku.

Završne prezentacije prikazalo je osam učesnika, a četiri start-up projekta osvojila su grant od po 5000 KM koji će im pomoći da potpomognu svoj biznis.

Na Javni poziv za podršku preduzetništvu prijavilo se 25 učesnika od kojih je na kraju 9 učesnika uspješno izradilo svoj biznis plan.

U Multimedijalnoj sali Gradske uprave 27.4.2022. godine održana je ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima 1 mikrobinisa i  7 neformalnih grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa Omladinske banke Gračanica kojeg partnerski podržavaju Grad Gračanica i Fondacija Mozaik.

Završna ceremonija projekata Omladinske banke Gračanica za 2022.godinu održana je 7.11.2022. godine u prostorijama Gradske uprave Grada Gračanica. 

U 2022. godini realizovano je 9 projekata i 2 mikrobiznisa, dok je u protekle tri godine realizovano ukupno 26 projekata u vrijednosti od 57.656,09 KM i 4 mikrobiznisa u iznosu od 8.009,55 KM.

Gradonačelnik Helić i direktor programa Omladinske banke fondacije Mozaik, Željko Pauković potpisali su i Memorandum o saradnji 2023-2026 kojim će se izdvojiti 97.600,00 KM za podršku 32 projekta mladih i 8 novih mikrobiznisa.

Ovom prilikom nagrađeni su i mladi koji su putem programa Omladinske banke registrovali svoje mikrobiznise te su tako dva mikrobiznisa dobila dodatni grant za rast i razvoj od po 3000.00, KM čime će se doprinijeti održivosti njihovih biznisa.

U odgovoru Gradske uprave Gračanice na Istinomjerov upit o pravcu ispunjenja ovog obećanja navedeno je da je zaključkom Gradskog vijeća usvojen Plan upisa učenika u I razred JU Mješovite srednje škole Gračanica za školsku 2023/2024 godinu  („Službeni glasnik Grada Gračanica“ broj: 05/21).

Po osnovu usvojenog Plana upisa, u Mješovitoj srednjoj školi Gračanica učenici se obrazuju za zvanja poput zavarivača, bravara, automehaničara, dijagnostičara, frizera, elektromehaničare, kuhare i sl.  Također, Grad Gračanica kroz stipendiranje učenika koji se orazuju za deficitarna zvanja želi podržati i efikasnije osposobiti budući stručni kadar. Tokom školske 2023./2024. godine stipendije se dodjeljuju za zanimanja: zidar, kuhar, zavarivač i keramičar.

Iz Gradske uprave Gračanice naveli su da su tokom 2023. godine podržana 32 nova ili tek osnovana biznisa, sa ukupnim iznosom u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Iz Gradske uprave Gračanice saopštili su da je 5.12.2023. godine, u Multimedijalnoj sali Gradske uprave, održano potpisivanje ugovora sa 6 osoba koje su stekle pravo na podršku za pokretanje ili unapređenje svojih biznisa, u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!