U progresu

Nova stručna zanimanja za potrebe privrede i osigurano radno mjesto – očuvanje radnih mjesta

Opštine: Gračanica

Nova stručna zanimanja za potrebe privrede i osigurano radno mjesto – očuvanje radnih mjesta.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Investicijska Fondacija Impakt i Grad Gračanica, 2.4.2021. godine, potpisali su Ugovor o saradnji i udruživanju sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području grada Gračanica. Kako je tom prilikom navedeno, partneri u projektu će zajednički raditi na realizaciji i daljem razvoju programa podrške poduzetništvu.Investicijska fondacija Impakt i Grad Gračanica, 18.11. 2021. godine, ocijenili su najbolje poslovne ideje razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. 

Kako je na zvaničnoj stranici Grada Gračanica navedeno, ukupno šest polaznika je uspješno završilo preduzetničku obuku, tokom koje su razvili poslovne modele i planove, i na minulom događaju stručnoj komisiji predstavili poslovne ideje koje su ocijenjene kao najbolje i koje su dobile priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000,00 KM.

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća Grada Gračanica o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba visoke stručne spreme sa područja grada Gračanica u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora i člana 10. Statutarne odluke o organizaciji Grada Gračanica u skladu sa Zakonom o Gradu Gračanica, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, 16.7.2021. godine, objavio je Javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih nezaposlenih osoba VSS sa područja Grada Gračanica za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora:

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Gračanica objavljen je na zvaničnoj stranici Grada Gračanica 23.9.2022. godine. 

Grad Gračanica je 2.2.2023. godine potpisao dvogodišnji Ugovor o saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt za provođenje sveobuhvatnog programa podrške poduzetništvu IMPAKT inkubatora poslovnih ideja. Ugovor su potpisali Nihad Sinanović, pomoćnik gradonačelnika Nusreta Helića i Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt. U skladu s ovim ugovorom, tokom 2023. godine otvorena su 3 javna poziva u sklopu IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, u maju, julu i septembru 2023. godine, dok je poziv za IMPAKT akcelerator otvoren krajem novembra 2023. godine

Prvi javni poziv iz maja 2023. godine fokusirao se na:

  • mlade osobe od 18 do 35 godina starosti sa prijavljenim mjestom boravka na području grada Gračanica te 
  • mlade osobe od 18 do 35 godina starosti, vlasnici postojećeg  biznisa sa sjedištem na području grada Gračanica koji je registrovan u periodu do godinu dana od dana objave javnog poziva zainteresovani za razvoj preduzetničkih vještina i realizaciju poslovne ideje o proširenju poslovanja (novi proizvodi/usluge, izlazak na inostrana tržišta i sl.).

Javni pozivi iz jula i septembra 2023. godine za ciljne grupe imali su: 

  • Nezaposleni;
  • Zaposleni koji bi željeli da pokrenu vlastiti biznis;
  • Vlasnici postojećih biznisa koji je registrovan ne kasnije od 12 mjeseci od dana objavljivanja javnog poziva za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja zainteresovani za razvoj preduzetničkih vještina i realizaciju poslovne ideje o proširenju poslovanja (novi proizvodi/usluge, izlazak na inostrana tržišta i sl).

Na IMPAKT akcelerator program, prema Javnom pozivu iz novembra 2023. godine, mogu se prijaviti: 

  • Poduzetnici (vlasnici i/ili direktori) privrednog društva i/ili obrta u osnovnom ili dodatnom zanimanju koji su registrovani ne kraće od 12 mjeseci i ne duže od 42 mjeseca do dana objave javnog poziva, sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona, koji imaju ideju / potrebu za skaliranje biznisa i/ili ubrzani razvoj poslovnog modela;
  • Poduzetnici (vlasnici i/ili direktori) privrednog društva i/ili obrta u osnovnom ili dodatnom zanimanju koji su registrovani ne kraće od 12 mjeseci i ne duže od 42 mjeseca do dana objave javnog poziva sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona zainteresovani za dodatni razvoj poduzetničkih i menadžerskih vještina, skaliranje biznisa, i ubrzani razvoj poslovnog poduhvata: novi proizvodi / usluge, izlazak na nova tržišta, diverzifikacija djelatnosti, digitalizacija poslovanja, e-commerce i sl.)

U sklopu Omladinske banke Gračanica, ukupno 3 javna poziva za dodjelu sredstava za (su)finansiranje projekata nevladinih i omladinskih organizacija objavljena su tokom 2023. godine.

Potpisivanje ugovora sa dobitnicima sredstava s prvog javnog poziva održano je 5.5.2023. godine u prostorijama Gradske uprave. Omladinska banka Gračanica je odobrila 6 projekata mladih ukupne vrijednosti 14.300 KM (9.400 KM od Omladinske banke Gračanica – 5.640 KM od Grada Gračanica i 3.760 KM od Fondacije Mozaik) i 4.900 KM koje su obezbijedile neformalne grupe mladih iz zajednice.

Na drugom javnom pozivu pravo na (su)finansiranje ostvarilo je 5 nositelja projekata. Ukupna vrijednost ovih projekata je 14.250 KM, a potpisivanje ugovora održano je u Multimedijalnoj sali Gradske uprave 12.6.2023. godine

Ukupno 9.450 KM izdvojeno je na trećem javnom pozivu, pri čemu su na ovom pozivu pravo na (su)finansiranje ostvarila 2 projekta i 2 mikrobiznisa. Ugovori o dodjeli sredstava po ovom pozivu potpisani su 21.6.2023. godine

Iz Gradske uprave Gračanice saopštili su da je 5.12.2023. godine, u Multimedijalnoj sali Gradske uprave, održano potpisivanje ugovora sa 6 osoba koje su stekle pravo na podršku za pokretanje ili unapređenje svojih biznisa, u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!