Započeto

Nova radna mjesta

Opštine: Gračanica

Kroz javno-privatno partnerstvo, uređenu poslovnu zonu, smanjenje dadžbina iz lokalne nadležnosti – do boljeg poslovnog ambijenta i 2.000 novih radnih mjesta.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U sklopu zajedničke saradnje Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Grada Gračanica, i u 2023. godini realizirat će se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Izvor: Grad Gračanica

Kao što je bio slučaj i u protekle četiri godine, Investicijska fondacija IMPAKT je u saradnji s 56 lokalnih zajednica i javnih službi za zapošljavanje u BiH realizirala IMPAKT inkubator poslovnih ideja, u kojem je podržano osnivanje i unapređenje više od 330 novih poslovnih poduhvata širom Bosne i Hercegovine. 

U sklopu zajedničke saradnje Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Grada Gračanica, i u 2023. godini realizirat će se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja, koji će, između ostalog, obuhvatiti program poduzetničke obuke te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za najbolje ocijenjene poslovne ideje na području Gračanice, u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima.

S tim ciljem, 26.5.2023. godine na zvaničnoj stranici Grada Gračanica raspisan je predmetni javni poziv u svrhu prijava za učešće u programu razvoja poduzetništva IMPAKT inkubator poslovnih ideja za 2023. godinu.

Podsjećamo, Investicijska fondacija IMPAKT i Grad Gračanica su 2.4.2021. godine potpisali Ugovor o saradnji i udruživanju sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Gračanice.

Tom prilikom gradonačelnik Gračanice Nusret Helić izjavio je da je ovaj projekat ujedno početak ovogodišnjih aktivnosti na pružanju podrške razvoju poduzetništva u Gračanici, što je i nastavak niza sličnih aktivnosti iz prošle godine. 

Želimo i na ovakav način biti podrška našim građanima u pokretanju biznisa i novom zapošljavanju. Očekujem da će se pojaviti veći broj naših sugrađana, ne samo mladih nego svih onih koji žele krenuti u biznis ili su već bili u biznisu. Želimo zaista da svima olakšamo te prve korake u biznisu i veoma značajna u ovom projektu je edukacija.

Nusret Helić, 2.4.2021.

Polovinom novembra iste godine ocijenjene su najbolje poslovne ideje razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. 

Kako je na zvaničnoj stranici Grada Gračanica tim povodom javnost obaviještena, ukupno je šest polaznika uspješno završilo poduzetnički obuku, tokom koje su razvili poslovne modele i planove. Na ovom događaju stručnoj komisiji predstavili su poslovne ideje, koje su ocijenjene kao najbolje i koje su dobile priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu 5.000 KM.

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća Grada Gračanica o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba visoke stručne spreme s područja Gračanice u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora i člana 10. Statutarne odluke o organizaciji Grada Gračanica, u skladu sa Zakonom o Gradu Gračanica, gradonačelnik Helić je 16.7.2021. godine objavio Javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih nezaposlenih osoba s VSS-om s područja ovog grada za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora.

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba visoke stručne spreme s područja Gračanice u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora i statutarne odluke o organizaciji Grada Gračanica u skladu sa Zakonom o Gradu Gračanica, gradonačelnik Helić je 5.7.2022. godine objavio Javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih osoba VSS-om s područja Gračanice za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora.  

Pozivaju se nezaposlene osobe visoke stručne spreme evidentirane kod Biroa za zapošljavanje Gračanica, a koje nemaju radno iskustvo nakon sticanja visoke stručne spreme i položen stručni ispit, da se prijave za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora grada Gračanica. Predmet Javnog poziva je odabir najmanje 43 nezaposlene osobe visoke stručne spreme sa područja grada Gračanica koji se vode na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Grad Gračanica, 5.7.2022.

Organiziranje Sajma poduzetništva i obrta 

Govoreći u kontekstu treće godine aktuelnog mandata gradonačelnika Helića, još jedna aktivnost na realizaciji ovog obećanja zabilježena je polovinom aprila ove godine, kada je u kabinetu gradonačelnika održan sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca i samostalnih obrtnika na području Gračanice.

Jedna od tema sastanka bile su započete aktivnosti na organizaciji Sajma poduzetništva i obrta, koji se u Gračanici tradicionalno održava svake godine, uz zajedničku ocjenu da je sajam potreban gradu i privredi te da njegovu organizaciju treba podići na viši nivo masovnijim prisustvom gračaničkih firmi.

Naglašena je i važnost saradnje Grada Gračanica i Udruženja poslodavaca ka unapređenju međusobne komunikacije i kvalitetnijeg djelovanja na stvaranju boljeg ambijenta za gračaničku privredu te su precizirane daljnje aktivnosti na organiziranju sajma.

Nakon što su urađene određene procjene te ispitana zainteresovanost gračaničkih privrednika, predstavnici Udruženja započeli su aktivnosti na obezbijeđivanju lokacije, potrebne infrastrukture a nadalje se razgovaralo o finansijskom aspektu organizacije sajma te medijskoj promociji istog.

Grad Gračanica, 12.4.2023. 

U budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu izdaci za lica za stručno osposobljavanje (volonteri) iznose 55.000 KM, dok su, u skladu s budžetom za 2023. godinu, za istu stavku predviđena sredstva od 40.000 KM. 

Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na dan 13.12.2021. godine u Gračanici je iznosio 10.898, odnosno 11.051. 

Zaključno sa 30.11.2022. godine, zabilježen je određeni porast te su ti brojevi iznosili 10.903, odnosno 11.022. 

S druge strane, a prema zvaničnim podacima objavljenim 30.4.2023. godine, broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica iznosio je 10.891, a prema sjedištu poslodavca 10.982, što ukazuje na blagi pad u odnosu na kraj 2022. godine. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!