U progresu

Nova radna mjesta

Opštine: Gračanica

Kroz javno-privatno partnerstvo, uređenu poslovnu zonu, smanjenje dadžbina iz lokalne nadležnosti – do boljeg poslovnog ambijenta i 2.000 novih radnih mjesta.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Od kraja 2020. godine, kada je zvanično započeo aktuelni mandat do kraja 2023. godine, Grad Gračanica potpisao je Ugovor o saradnji i udruživanju sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Gračanice s Fondacijom Impakt, otvorio više javnih poziva za prijavljivanje zainteresovanih osoba VSS-om s područja Gračanice za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora te nastavio pružati podršku Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta.

Izvor: Grad Gračanica

Kao što je bio slučaj i u proteklim godinama, Investicijska fondacija IMPAKT je u saradnji s 56 lokalnih zajednica i javnih službi za zapošljavanje u BiH realizirala IMPAKT inkubator poslovnih ideja, u kojem je podržano osnivanje i unapređenje više od 330 novih poslovnih poduhvata širom Bosne i Hercegovine. 

U sklopu zajedničke saradnje Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Grada Gračanica, i u 2023. godini realizirat će se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja, koji će, između ostalog, obuhvatiti program poduzetničke obuke te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za najbolje ocijenjene poslovne ideje na području Gračanice, u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima.

S tim ciljem, 26.5.2023. godine na zvaničnoj stranici Grada Gračanica raspisan je predmetni javni poziv u svrhu prijava za učešće u programu razvoja poduzetništva IMPAKT inkubator poslovnih ideja za 2023. godinu.

Podsjećamo, Investicijska fondacija IMPAKT i Grad Gračanica su 2.4.2021. godine potpisali Ugovor o saradnji i udruživanju sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Gračanice.

Polovinom novembra iste godine ocijenjene su najbolje poslovne ideje razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. 

Kako je na zvaničnoj stranici Grada Gračanica tim povodom javnost obaviještena, ukupno je šest polaznika uspješno završilo poduzetnički obuku, tokom koje su razvili poslovne modele i planove. Na ovom događaju stručnoj komisiji predstavili su poslovne ideje, koje su ocijenjene kao najbolje i koje su dobile priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu 5.000 KM.

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća Grada Gračanica o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba visoke stručne spreme s područja Gračanice u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora i člana 10. Statutarne odluke o organizaciji Grada Gračanica, u skladu sa Zakonom o Gradu Gračanica, gradonačelnik Helić je 16.7.2021. godine objavio Javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih nezaposlenih osoba s VSS-om s područja ovog grada za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora.

Na osnovu Odluke Gradskog vijeća o obavljanju stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba visoke stručne spreme s područja Gračanice u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora i statutarne odluke o organizaciji Grada Gračanica u skladu sa Zakonom o Gradu Gračanica, gradonačelnik Helić je 5.7.2022. godine objavio Javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih osoba VSS-om s područja Gračanice za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora.  

Organiziranje Sajma poduzetništva i obrta 

Govoreći u kontekstu treće godine aktuelnog mandata gradonačelnika Helića, još jedna aktivnost na realizaciji ovog obećanja zabilježena je polovinom aprila 2023. godine, kada je u kabinetu gradonačelnika održan sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca i samostalnih obrtnika na području Gračanice.

Jedna od tema sastanka bile su započete aktivnosti na organizaciji Sajma poduzetništva i obrta, koji se u Gračanici tradicionalno održava svake godine, uz zajedničku ocjenu da je sajam potreban gradu i privredi te da njegovu organizaciju treba podići na viši nivo masovnijim prisustvom gračaničkih firmi.

U budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu izdaci za lica za stručno osposobljavanje (volonteri) iznose 55.000 KM, dok su, u skladu s budžetom za 2023. godinu, za istu stavku predviđena sredstva od 40.000 KM. 

Na početku mandata gradonačelnika Helića, tj. 2021. godine ukupan broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na dan 13.12.2021. godine u Gračanici je iznosio 10.898, odnosno 11.051. Prema zvaničnim podacima objavljenim 30.4.2023. godine, broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica iznosio je 10.891, a prema sjedištu poslodavca 10.982,

Javni poziv za prijavljivanje  zainteresovanih nezaposlenih osoba VSS sa područja Grada Gračanica  za obavljanje stručnog osposobljavanja u organu uprave i pravnim subjektima iz javnog i privatnog sektora objavljen je i za 2023. godinu. Za ove namjene izdvojeno je 40.000 KM. Na upit Istinomjera o pravcu ispunjenja ovog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice naveli su da su sredstva u iznosu od 19.718 KM utrošena zaključno sa 31.10.2023. godine, s obzirom da je smanjen broj prijavljenih na Javni poziv. 

Na upit Istinomjera o pravcu ispunjenja ovog obećanja, Gradska uprava Gračanice navela je da se podrškom osnivanju novih biznisa i podrškom tek osnovanim biznisima radilo na osiguravanju radna mjesta. U 2023. godini su podržana 32 nova ili tek osnovana biznisa u vrijednosti od oko 150.000 KM, navode iz Uprave. 

Po redu 12. Međunarodni sajam preduzetništva i obrta GRAPOS održan je u septembru 2023. godine. 

Iz Gradske uprave Gračanice saopštili su da je 5.12.2023. godine, u Multimedijalnoj sali Gradske uprave, održano potpisivanje ugovora sa 6 osoba koje su stekle pravo na podršku za pokretanje ili unapređenje svojih biznisa, u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!