Nije započeto

Nova interkonekcija za diverzifikaciju izvora snabdijevanja prirodnim gasom

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Izgraditi najmanje jednu novu interkonekciju koja će osigurati diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Projektom “Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska”  došlo bi do diverzifikacije pravaca snadbijevanja gasom. 

Vrijednost projekta je oko 100 miliona eura, a plinovod Južna interkonekcija bio bi dug oko 180 kilometara. Zastoj realizacije ovog projekta desio se na federalnom nivou

U maju 2023. godine Vijeće ministara BiH razmotrilo je i dalo podršku Prijedlogu prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”,  zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje. 

Na istoj sjednici utvrđen Prijedlog prednacrt međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Riječ je novoj tački ulaska gasa u BiH (RS) iz Rusije, što ne predstavlja diverzifikaciju izvora. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!