Započeto

Niko neće biti bez krova nad glavom

Opštine: Centar Sarajevo

Niko neće biti bez krova nad glavom;

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Završna faza radova na objektu za trajno zbrinjavanje interno raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe započeta je početkom jula 2021. godine, a planirano je da radovi budu gotovi do 24. decembra. Izgradnju objekta zajednički realizuju Općina Centar i resorno ministarstvo, dok je implementator Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe. Nakon višegodišnjeg zastoja, realizacija ovog projekta nastavljena je u aprilu 2021. godine. Istinomjer je obišao radove 17.12.2021. godine i uvjerili smo se da su radovi u toku.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Sejadom Đozom i članovima Komisije za poslove iz stambene oblasti, dodijelio je 13.8.2021. godine rješenje o dodjeli stana na privremeno korištenje Dževadu Pandžiću, 100% invalidu paraplegičaru. Pandžić je u više navrata proglašavan je najboljim sportistom na kantonalnom i državnom nivou.

Mnogo je zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja, a naša namjera je da udovoljimo što većem broju i u što kraćem vremenskom roku.

Srđan Mandić, 13.8.2021.


Krajem novembra 2022. godine načelnik Mandić i v.d. direktorice Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe Lejla Khattab potpisali su ugovor o dodjeli granta u iznosu od 400.000 KM.

Ova sredstva osigurana su u budžetu Općine za 2022. godinu, a namijenjena su za sufinansiranje izvođenja radova na vanjskom uređenju objekta kolektivnog stanovanja za trajno zbrinjavanje interno raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe.

Početkom februara 2022. godine, Općina Centar je, na osnovu inicijative Komisije za poslove iz stambene oblasti, a u skladu sa Odlukom o dodjeli stanova u slučajevima hitnih intervencija, dodijelila stan Senadu Veliću u ulici Vrazova broj 6. Iz Općine su dodali da se radi o sinu šehida i dobitnika ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ koji boluje od kardiomiopatije odnosno zatajenja srca i kandidat je za transplantaciju, a nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji.

Prilikom uručenja ključeva, načelnik Mandić je izjavio da Općina Centar ima obavezu da pomaže socijalno ugrožene i boračke kategorije stanovništva. Ova lokalna zajednica, prema riječima načelnika, će i dalje u skladu sa mogućnostima, pomagati ugrožene stanovnike kroz niz programa i politika namijenjenih ovoj populaciji.

U martu 2022. godine, iz Općine Centar je saopćeno da je načelnik posjetio Mustafu Pehilja čiji je dom na Soukbunaru prethodno uništen u požaru. Tom prilikom, načelnik je Mustafi Pehilju uručio zaključak o isplati sredstava za plaćanje privremenog smještaja i jednokratnu novčanu pomoć.

Polovinom marta 2022. godine, načelnik Mandić je uručio ključeve stana demobilisanom borcu Armije RBiH Elviru Gluhiću. Kako se navodi u saopćenju Općine, Gluhić i Koordionacioni odbor boračkih organizacija obratili su se Komisiji za poslove iz stambene oblasti sa zahtjevom za rješavanje stambenog pitanja ovog nekadanjeg pripadnika Armije RBiH. Odgovarajući na pomenuti zahtjev, načelnik Mandić je donio Rješenje prema kojem se ovom ratnom veteranu dodjeljuje stan na privremeno korištenje.

Budžetom Općine Centar za 2021. godinu, za pomoć za privremeni smještaj socijalno ugroženih porodica predviđena su sredstva u iznosu od 30.000 KM, dok su u budžetu za narednu godinu ta sredstva povećana za 10.000 KM (40.000 KM). Nacrtom Budžeta za 2023. godinu za ovu namjenu je predviđeno 45.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!