Ispunjeno većim dijelom

Nevladine organizacije

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Pomagat ćemo rad (…) nevladinih organizacija, posebno onih koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Općina Novi Grad Sarajevo je 2019. godine iz budžeta izdvojila značajna finansijska sredstva za podršku realizaciji projekata nevladinih i neprofitnih organizacija humanitarnog karaktera.

Od 26 pristiglih aplikacija 19 zadovoljilo kriterije iz javnog poziva koji je raspisala ova lokalna zajednica. (…) Riječ o organizacijama koje se bave humanitarnim radom, odnosno koje brinu o osobama treće životne dobi, osobama sa poteškoćama u razvoju, bolesnim, oboljelim od multiple skleroze, o djeci bez oba roditelja i sl.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 31. maj 2019.

Finansijsku podršku Općine Novi Grad dobile su humanitarne organizacije „Merhamet“ – OO Novi Grad, Crvenog križa Općine Novi Grad Sarajevo, Srpskog humanitarnog udruženja „Dobrotvor“  Sarajevo, kao i Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo, zatim Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“, Udruženje – Udruga „Pomozi.ba““, Udruženje majke djece sa posebnim potrebama „Radost života“, Udruženje umjetnika, sportista i osoba sa invaliditetom „MISS“, Servisni centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, Udruženje plivački klub „SPID“ Sarajevo, Udružnje „Dobro djelo“, Udruženje za psihosocijalnu promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti „Momentum“, Udruženje za podršku djeci sa teškoćama sluha i govora „EHO“, kao i Udruženje slijepih KS, te Udruženja RVI – Novi Grad Sarajevo – Fond za brigu o djeci bez roditelja.

I prethodnih godina ova općina je izdvajala sredstva za podršku projektima organizacija humanitarnog karaktera, pa je tako 2018. godine bilo izdvojeno 100.000 KM za tu namjenu, kao i 2017. godine.

I u Budžetu za 2020. godinu izdvojen je isti iznos.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!