U progresu

Nastavak ulaganja u infrastrukturu privrednih zona Rajlovac i Bačići

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nastavak ulaganja u infrastrukturu privrednih zona Rajlovac i Bačići kroz izgradnju i obnovu saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U budžetu Općine Novi Grad Sarajevo kontinuirano se izdvajaju sredstva za infrastrukturne projekte privrednih zona Rajlovac i Bačići. Posljednji sporazum u vrijednosti 700.000 KM potpisale su krajem septembra 2023. godine Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo privrede KS.

Izvor: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta

Krajem septembra 2023. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović potpisali su sporazum o sufinansiranju projekta rekonstrukcije saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići. Prethodno je, u saradnji s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, sanirano i asfaltirano oko 300 metara saobraćajnice s dvije kolovozne trake i trotoarom za pješake u prvom dijelu industrijske zone Bačići.

Vrijednost sporazuma je 700.000 KM, mi smo kao Općina kandidovali ovaj projekt kroz procedure Ministarstva privrede KS, koje otvara prostor za podršku svim općinama u razvoju industrijskih privrednih zona.

Semir Efendić, 26.9.2023.

U rebalansu budžeta za 2022. godinu usvojenom krajem godine i u budžetu za 2023. godinu za izgradnju primarne separatne kanalizacione mreže na području ulica Safeta Zajke i Kurta Schorka kroz poslovne zone Bačići i Donje Telalovo polje planirano je 150.000 KM

U budžetu za 2021. godinu za sanaciju Rajlovačke ceste izdvojene su 194.000 KM, dok je za izgradnju primarne separatne kanalizacione mreže na području ulica Safeta Zajke i Kurta Schorka kroz poslovne zone Bačići i Donje Telalovo polje izdvojeno 250.000 KM.

U martu 2021. godine saopćeno je da su najozbiljniji partneri iz oblasti autoindustrije pronašli svoj interes da ulažu u općinu Novi Grad te da u Rajlovcu budu smještena njihova postrojenja. Iz Općine su tim povodom naveli da su izgrađene nova saobraćajnica, nova vodovodna mreža te da je riješen problem snabdijevanja industrijske zone električnom energijom.

U maju 2021. godine saopćeno je da se u općini Novi Grad gradi primarna kanalizaciona mreža za područje ulica Safeta Zajke i Kurta Shorka kroz poslovne zone Bačići i Donje Telalovo polje, za šta je ponuđač izabran početkom decembra 2020. godine.

Krajem 2020. godine završena je rekonstrukcija još jednog kraka ulice Rajlovačka cesta prema firmi “Sprind”. U ovom dijelu saobraćajnice prvi je put riješena odvodnja površinskih voda, izgrađeni su trotoari s obje strane saobraćajnice, a postavljena je i nova ulična rasvjeta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!