U progresu

Nastavak trajne regulacije korita rijeke Dobrinja i potoka Lepenica

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nastavak trajne regulacije korita rijeke Dobrinja i potoka Lepenica.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U Budžetu za 2021. godinu za regulaciju vodotoka Lepenica izdvojena su sredstva u iznosu od 105.000,00 KM, a za regulaciju korita rijeke Dobrinje 180.000,00 KM.

U februaru 2021. godine saopćeno je da je na području općine Novi Grad Sarajevo, u naselju Zabrđe nastavljena realizacija višegodišnjeg projekta regulacije vodotoka Lepenica, izgradnjom korita potoka Lepenica, koji protiče kroz gusto naseljeno područje, a u koji se ulijevaju neprečišćene procjedne vode iz tla deponije Smiljevići.

Budžetom 2022. godine, za regulaciju vodotoka Lepenica planirana su sredstva u iznosu od 100.000,00 KM. Također, budžetom 2022. godine, za regulaciju vodotoka rijeke Dobrinje planirana su sredstva u iznosu od 100.000,00 KM.

U Budžetu za 2023. godinu, za uređivanje i čišćenje vodotoka rijeka i potoka u cilju sprečavanja plavljenja planirano je 100.000 KM. Za regulaciju korita rijeke Dobrinje planirano je 100.000 KM, a za izgradnju šetališta na Dobrinji uz rijeku Dobrinju 160.000 KM. Za regulaciju vodotoka Lepenica planirano je 100.000 KM. 

Nakon provedene procedure javne nabavke za odabir najpovoljnijeg ponuđača na izgradnji šetališta na Dobrinji, uz rijeku Dobrinju, i potpisivanja ugovora sa firmom MIBRAL d o.o. Sarajevo, u januaru 2023. godine, počeli su radovi na izgradnji šetališta duž obale rijeke Dobrinje. Šetnica se gradi od novoizgrađene A transverzale do ulice Senada Poturka Senčija. Na dijelu trase koji se nalazi uz padinu korita rijeke bit će zasađena živa ograda, a u istoj zoni, u pojasu žive ograde, bit će postavljeni novi rasvjetni stubovi na mjestima postojećih. Pješačka zona će biti upotpunjena klupama za odmor šetača i korpama za otpatke. U martu 2023. godine, završeni su radovi na popločavanju šetališta, a duž pješačke zone postavljeni su novi stubovi javne rasvjete.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!