U progresu

Nastavak obnove i uređenja fasade na zgradi Konak

Opštine: Gračanica

Nastavak obnove i uređenja fasade na zgradi Konak (Gradska uprava).

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Iz Gradske uprave Grada Gračanica, na Istinomjerov upit iz novembra 2023. godine o ovom obećanju, navedeno je da je Grad Gračanica u novembru 2023. godine završio projekat zamjene stolarije na zgradi Konak što je preduslov za sanacione radove na fasadi.

U budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu utvrđen je iznos od 80.000 KM na ime utopljavanja zgrade Gradske uprave, odnosno zgrade Konak, u kojoj je smještena Gradska uprave.

Istinomjer je 20.4.2022. godine na e-mail adresu Grada Gradiška poslao upit o trenutnom statusu projekta nastavka obnove i uređenja fasade na zgradi Konak. Dan kasnije, savjetnik gradonačelnika Erhad Brkić odgovorio je da je početkom tekuće sedmice započela zamjena stolarije. Rok za završetak radova bio je 2.5.2021. godine

Savjetnik Gradonačelnika Senad Smajlović, u ime Grada Gračanica i Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić 3.8.2022. godine potpisali su ugovore o sufinansiranju projekt “Izvođenje sanacionih radova na nacionalnom spomeniku Konak u Gračanici“ i „Sanacija klizišta i puta Malešići – Lukavica.“

Grad Gračanica je aplicirao na Javni poziv ovog Ministarstva, za projekte iz Tuzlanskog kantona i tako osigurao finansijsku podršku iz Budžeta FBiH za 2022. godinu.

Odobrena sredstva za projekat „Izvođenje sanacionih radova na nacionalnom spomeniku Konak u Gračanici“ iznose 70.000 KM, dok je za drugi projekat „Sanacija klizišta i puta Malešići – Lukavica“ iz Budžeta FBiH odobreno 150.000 KM. Uz sredstva Budžeta Grada Gračanica stvoreni su uslovi da se dovrši projekat zamjene stare stolarije na zgradi Konak, kao i nastavak saniranja i asfaltiranja dijela puta Malešići – Lukavica.

Grad Gračanica, 3.8.2022. 

U Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu za utopljavanje zgrade uprave izdvojeno je 80 000 KM. Na Istinomjerov upit iz 2022. godine u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da su u 2022. godini urađene dvije strane zgrade Konak (zamjenjena stolarija), te da je uloženo oko 130.000,00 KM.

Na ime sanacije fasade zgrade Konak (dvije strane) odobrena  su sredstva od Federalnog ministarstva prostornog uređenja a dio sredstava je obezbjeđen iz Budžeta za 2023. godinu. Za potrebe raspisivanja javne nabavke, ponovo su istražene cijene na tržištu , te je utvrđeno da su vrijednost materijala i radova porasli za 75% u odnosu na predračunsku vrijednost, međutim do kraja 2023. godine će se raspisati javna nabavke za dvije strane fasade sa sredstvima koja su trenutno raspoloživa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!