U progresu

Nagrada za najbolje učenike/ce i studente/ice

Opštine: Gračanica

Nagrada za najbolje učenike/ce i studente/ice.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Tokom 2023. godine nastavljene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja te je u skladu s tim potpisano 146 ugovora za dodjelu stipendija učenicima i studnetima iz Grada Gračanice.

Grad Gračanica je 2.11.2021. godine raspisao konkurs za dodjelu 66 stipendija u akademskoj 2021/2022. godini za redovne studente/ice upisane na univerzitetima u BiH, koji/e imaju prebivalište na području Gračanice najmanje šest mjeseci prije raspisivanja konkursa za stipendije i nemaju stipendiju od drugog davaoca za kategorije poput učenika generacije, studentima iz poračkih populacija, porodicama šehida i poginulih boraca, studentima u deficitarnim zvanjima i sl., u iznosu od 1200 KM.  

Raspisan je i konkurs za dodjelu 44 stipendije u školskoj 2021/2022. godini za redovne učenike/ce srednjih škola, koji/e imaju prebivalište na području Gračanice najmanje šest mjeseci prije raspisivanja konkursa za stipendije i nemaju stipendiju od drugog davaoca. Stipendije su se dodjeljivale učenicima generacije, iz boračke populacije, nadarenim učenicima, učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja i sl. 

Godišnja stipendija za učenike/ce srednjih škola iznosila je 600 KM.

Početkom marta 2022. godine potpisani su ugovori za dodjelu stipendija učenicima/ama i studentima/cama za školsku 2021/2022. godinu, uz potvrdu da je Grad Gračanica tekuće školske godine obezbijedio ukupno 148 stipendija za učenike/ke i studente/ice. Tokom 2022. godine izdvojeno je 20% više sredstava za ove potrebe.

U Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu je za ove namjene izdvojeno 17.000,00 KM, dok su na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice potvrdili da su i u 2022. godini nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola (učenici generacije) ali i učenici koji su za svo vrijeme školovanja postigli odličan uspjeh kao i najbolji iz raznih oblasti uključujući i sport.

Na Istinomjerov upit o pravcu ispunjanja ovog obećanja iz Gradske uprave Grada Gračanica naveli su da su i tokom 2023. godine nagrađeni najuspješniji učenici, tj. oni koji su ostvarili odličan uspjeh tokom cijelog školovanja. U školskoj, to jeste akademskog 2023/2024 godini potpisano je 146 stipendija, pri čemu su učenici srednjih škola dobili godišnje stipendije od 800 KM, a studenti godišnje stipendije od 1400 KM. 

Iz Uprave su također naveli da su ukupno 64 učenika/ce nagrađene su od Grada Gračanice za svoj odličan uspjeh, dok su učenici/e generacije dobili posebne nagrade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!