U progresu

Nabavka udžbenika i školskog pribora za učenike prvih razreda u 15 osnovnih škola

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nabavka udžbenika i školskog pribora za sve učenike prvih razreda u 15 novogradskih osnovnih škola.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Sredinom augusta 2021. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić javnosti je saopćio da je ova općina pripremila “mali poklon za prvačiće i roditelje” u vidu udžbenika i ruksaka, čime se nastavlja praksa iz prethodnih godina.

Iz Općine je saopćeno da su i 2021. godine obezbijedili udžbenike i ruksake za sve učenike/ce prvih razreda 15 osnovnih škola na području Novog Grada. Naveli su i da “prema podacima kojima raspolaže nadležna općinska služba, u prvom upisnom roku, u 15 osnovnih škola na području novogradske općine upisano je 1.186 prvačića, a s obzirom na to da još uvijek traje drugi upisni rok, očekuje se da će broj učenika upisanih u prvi razred osnovnog obrazovanja biti približan prošlogodišnjem”.

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je školske godine obezbijedila udžbenike za sve učenike upisane u prvi razred osnovnih škola na području Novog Grada, a bit će nastavljena i dosadašnja praksa da se početkom nove školske godine, uz želje za sretan početak školovanja, svim prvačićima, daruju i ruksaci. To je mali doprinos lokalne zajednice i briga manje roditeljima koji opremaju djecu u školu. Općina je u ranijim godinama, prije pandemije koronavirusa, za prvačiće sa svog područja organizirala manifestaciju za sretan polazak u školu, uz prigodan kulturno-zabavni program, međutim, zbog situacija sa koronavirusom, ta praksa prošle godine je prekinuta, ali ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ove godine bit će upriličen prijem povodom polaska u školu naših najmlađih školaraca, stanovnika općine Novi Grad Sarajevo.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 17.8.2021.

Početkom septembra 2021. godine javnosti je saopćeno da je 1.300 prvačića obradovano ruksacima sa komplet udžbenicima.

U septembru 2022. godine saopćeno je da je u prvi razred 16 osnovnih škole na području općine Novi Grad upisan 1.351 učenik, a za sve njih Općina je osigurala ruksake sa komplet udžbenicima. “Također, Općina je iz budžeta izdvojila i sredstva za nabavku komplet udžbenika i za 3.968 učenika od drugog do četvrtog razreda. Dakle, školski udžbenici osigurani su za 5.317 učenika novogradskih osnovnih škola, što je olakšanje za sve roditelje, a posebno za one koji za novu školsku godinu opremaju dvoje i više djece. Za tu namjenu je iz budžeta Općine izdvojeno 630.230 KM”, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Budžetom za 2023. godinu predviđeno je 60.000 KM za nabavku školskog pribora za učenike osnovnih i srednjih škola, dok je u prethodnoj godini izdvojeno 5.000 KM manje za ovu namjenu. Pored toga, značajno su povećana sredstva u 2023. godini za nabavku udžbenika za učenike prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda. Za ovu namjenu, u budžetu za 2023. godinu izdvojeno je 550.000 KM, dok je u 2022. godini izdvojeno 135.000 KM.

U septembru 2023. godine Općina je za prvačiće priredila zabavu u Centru Safet Zajko, te je 1.300 učenika dobilo ruksake sa školskim priborom. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!