Neispunjeno

Modernizacija postojećih željezničkih linija i stavljanje u funkciju novih;

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Modernizacija postojećih željezničkih linija i stavljanje u funkciju novih; izgradnju pruge Vareš-Banovići i skraćivanje putovanja vozom od Sarajeva do Tuzle na 2 sata;

Izvor: SDA "Agedna BiH 2026"

Na 17. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1.10.2020. usvojena je Inicijativa Ministarstva finansija i trezora te je imenovano izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj za projekt Željeznica RS – Remont i modernizacija željezničke dionice Šamac – Doboj – Rječica, vrijedan 40 milijuna eura. Cilj projekta je remont željezničkog koridora Vc kroz Republiku Srpsku i uključuje remont pruge Šamac – Doboj – Rječica u ukupnoj dužini 99 km.

Ukupna sredstva potrebna za financiranje cijele dionice pruge iznose oko 138 milijuna eura, od čega se polovica sredstava namjerava osigurati iz grantova. Do kraja mandata ovog saziva Vijeća ministara radovi još uvijek nisu počeli.

Na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Bosne i Hercegovine nalaze se ukupno četiri projekta rekonstrukcije željeničkih dionica od kojih ni na jednom nisu započeti radovi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!