Započeto

Modernizacija javne uprave

Partije: SDP BiH | Oblasti: Državno uređenje

Modernizacija javne uprave korištenjem informacionih tehnologija u komunikaciji sa građanima, modernizacija javnih registara i uvođenje e-usluge u organe javne uprave. (…) Digitalizirat ćemo javnu upravu i razvijati elektronsku komunikaciju između javnih institucija, građana i poslovnih subjekata;

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom sastanka federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića i šefice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za BiH Steliane Nader održanog u Sarajevu 24.5.2023. godine, naglašena je i važnost projekta digitalizacije u javnoj upravi i zelene tranzicije, odnosno razvoja obnovljivih izvora električne energije. 

Delegacija UNDP-a sastala se polovinom juna 2023. godine i sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem, pri čemu je razgovarano i o saradnji resornog ministarstva i UNDP-a u oblasti unapređenja poljoprivrede kroz informatizaciju i digitalizaciju.

Resorni ministar Vojin Mijatović i direktorica Znanstveno – istraživačkog instituta ‘Verlab’ za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Lejla Gurbeta Pokvić i direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH koji provodi Projekt ‘Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini’ Eva Näher, 16.7.2023. godine potpisali su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Memorandum o suradnji. Kako je tim povodom naglašeno, ovim dokumentom uspostavljen je okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija, a krajnji cilj je razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija, te poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacije procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća.

Na sjednici Vlade FBiH održanoj 18.7.2023. godine usvojena je informacija Federalnog ministarstva trgovine o potrebi izrade Projekta digitalizacije prijema podataka u Informacioni sistem za nadzor i kontrolu prometa naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

Privremeni direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić 21.7.2023. godine upoznao je premijera FBiH Nermina Nikšića o, kako je tim povodom rečeno, inicijalnim aktivnostima i planom modernizacije i digitalizacije korisničkih usluga koje pruža Federalni zavod, a koje imaju za cilj unapređenje cjelokupnog korisničkog iskustva svih korisnika usluga Federalnog zavoda. Nikšić je tom prilikom naglasio podržava ideje i ciljeve novog rukovodstva Zavoda, uz napomenu da će ih Vlada aktivno pratiti u planiranim procesima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!