Nije započeto

Modernizacija i širenje kapaciteta tehničkih sredstava Civilne zaštite

Partije: NiP | Oblasti: Pravna država

Modernizacija i širenje kapaciteta tehničkih sredstava kojima raspolažu strukture Civilne zaštite i ministarstva unutrašnjih poslova, posebno nabava sredstava za efikasno gašenje požara, potragu i spašavanje u brdskim područjima i poplavama, istrage i zaštitu građana.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 10. redovnoj sjednici Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite, raspravljala o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu. S tim u vezi, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava civilne zaštite zaduženi su da razriješe pitanje podijeljene nadležnosti, imajući u vidu da su Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu poslovi zaštite od požara organizovani većim dijelom u okviru Federalne uprave civilne zaštite, što nije usklađeno sa odredbama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, jer je tim zakonom definisano da su poslovi zaštite od požara u djelokrugu poslova Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlada FBiH će se očitovati o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu i Nacrtu zakona o zaštiti od požara, nakon što se poduzmu aktivnosti povodom rješavanja navedenog zaduženja. U skladu s navedenim, premijer FBiH ovlašten je da povuče iz parlamentarne procedure Nacrt zakona o zaštiti od požara, saopćeno je na stranici Vlade FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!