Ispunjeno manjim dijelom

Mobilizirati ljudske resurse, znanja i vještine iseljeništva

Partije: SDA | Oblasti: Spoljna politika

Mobilizirati ljudske resurse, znanja i vještine iseljeništva.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH, obećanje je ispunjeno u manjoj mjeri.

Izvor: SDA "Agenda BiH 2026"

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković susrela se 31. 1. 2020. godine sa predstavnicima nacionalnih i vjerskih zajednica građana BiH koji žive i rade u Berlinu.

Kako je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH navodeno, predmetni susret je bio prilika za razmjenu mišljenja i iskustava vezanih za život i rad građana BiH u glavnom gradu SR Njemačke.

Ministrica Turković iskoristila je priliku da prisutne državljane BiH upozna sa najznačajnijim političkim, ekonomskim i sigurnosnim temama koje se odnose na BiH, kao i sa osnovnim prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH. Ujedno je izrazila i spremnost za saradnju nadležnih organa BiH sa svim institucijama SR Njemačke, te pravnim i fizičkim licima u SR Njemačkoj koja su zainteresovana za jačanje međusobnih veza između BiH i SR Njemačke, kao i afirmaciju interesa BiH u svijetu. Predstavnici nacionalnih i vjerskih zajednica državljana BiH u Berlinu su, u ime svih građana BiH koji žive i rade u njemačkoj prijestolnici, ministrici Turković uputili zahvalnost za ukazanu priliku i spremnost na susret i razgovor. Također su poručili da institucije BiH mogu računati na svesrdnu podršku svih građana BiH koji žive i rade u Njemačkoj, jer fizička udaljenost od područja u kojima su rođeni i odrasli ne može da umanji ljubav i posvećenost napretku cijele BiH i svih njenih građana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 31. 1. 2020.

Nakon sudjelovanja na sastanku ministara vanjskih poslova država Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu 27. 2. 2020. godine, ministrica Turković se susrela sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Češkoj Republici, a druženje je organizirano u prostorijama Udruženja građana Lastavica.

Kako se navodi, razgovoru sa predstavnicima dijaspore prisustvovali su i ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević i počasni konzul BiH u Slovačkoj Republici Munir Pašagić.

Ministrica Turković iskoristila je priliku da prisutne državljane BiH upozna sa najznačajnijim političkim, ekonomskim i sigurnosnim temama koje se odnose na BiH, kao i sa osnovnim prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH. Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i iskustava vezana za život i rad građana BiH u Češkoj Republici. Dr Turković se interesirala za način života bosanskohercegovačkih studenta koji kao stipendisti Vlade Češke Republike studiraju na univerzitetima diljem Češke.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 27. 2. 2020.

Tokom nastupne posjete ambasadorice Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann 12. 03. 2020. godine ministrica Turković se, kako se navodi, između ostalog zahvalila za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do ključnih zagovarača pristupanja BiH Evropskoj uniji, te “zamolila da Austrija razmotri mogućnost da bosanskohercegovačkim iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200 hiljada, omogući stjecanje statusa nacionalne manjine”.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH za predstavnike diplomatskog kora u BiH, 4. 3. 2020. godine održana je prezentacija 11. Međunarodne investicijske konferencije „Sarajevo Business Forum 2020“ (SBF 2020) koja se trebala održati od 20. do 22. aprila 2020.godine ali do toga nije došlo zbog aktuelnog stanja sa pandemijom koronavirusa koji je pogodio cijeli svijet.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković posjetila je 28. 9. 2020. gradilište Islamskog kulturnog centra u Sisku, u Republici Hrvatskoj, te udruženja koja okupljaju Bošnjake u ovom gradu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak Alem efendija Crnkić upoznao je ministricu Turković o toku izgradnje ovog važnog centra, koja je započela 2016. godine. Naveo je da se završetak radova očekuje krajem iduće godine.

Ministrica je obišla prostorije Islamskog kulturnog centra, a domaćini su predstavili buduće sadržaje u ovom centru. Istaknuto je da se objekat gradi na četiri nivoa, te da će se osim džamije, u njemu nalaziti kongresna dvorana, omladinski klub, restoran s dječjom igraonicom, učionice, biblioteka s čitaonicom i drugi sadržaji.

Ministrica je kazala da je izgradnja ovakvog objeka, sa originalnim arhitektonskim rješenjem i unikatnom kupolom u ovim krajevima koja posebno plijeni pažnju, izuzetno važna za Bošnjake u ovom mjestu, ali i sve druge građane.

Glavni imam Crnkić je naglasio da je posjeta ministrice Turković prva posjeta jednog visokog funkcionera iz Bosne i Hercegovine. On je izrazio nadu da će se u budućnosti učvrstiti kvalitetnije veze, posebno kroz rad sa mladim generacijama i povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom.

Ministrica Turković je tokom boravka u Sisku posjetila i nekoliko udruženja koja okupljaju Bošnjake u ovom mjestu i Republici Hrvatskoj.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković je 2. 11. 2020. u Rijeci razgovarala sa predstavnicima udruženja koja okupljaju Bošnjake u ovom gradu.

Ministrica je najprije položila cvijeće na spomen-obilježju, proučila Fatihu i odala počast Bošnjacima koji su poginuli tokom domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Potom, u Islamskom centru, u skladu sa epidemiološkim mjerama, održala je sastanak sa predstavnicima različitih udruženja i organizacija, koje okupljaju Bošnjake u Rijeci i Puli, te sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci.

Na sastanku je govorila o važnosti izgradnje Islamskog centra u Rijeci, te odgovarajući na pitanja prisutnih, govorila o odnosima u Bosni i Hercegovini, godišnjici Dejtonskog sporazuma, otvaranju bh. konzulata u Rijeci, ali i drugim važnim pitanjima. Ministrica je istakla da je važno da Bošnjaci, posebno mlađe generacije, očuvaju i njeguju svoj identitet, uz puno uvažavanje države u kojoj žive.

Bošnjaci su utkali sebe u temelje Republike Hrvatske i mnogo ljudi je dalo svoje živote  boreći se za ovu zemlju. Zaslužni su za današnju Hrvatsku. Njima pripada mjesto i voljela bih da vidim njihovog predstavnika u Saboru Republike Hrvatske. Nažalost, to se u ovom mandatu nije dogodilo. Nadam se da će biti ubuduće, jer to zaslužuju. Oni su se opredijelili da žive ovdje i nema nikakvog razloga da to ne bude priznato, pogotovo imajući u vidu njihov broj, ali i aktivnosti i sve ono što planiraju u budućnosti.

Mi u Bosni i Hercegovini smo ponosni na naše prethodnike. Mi nismo na zločine odgovarali zločinima i nismo na uskraćivanje prava odgovarali na isti način. To je naš veliki kapital na koji smo ponosni i koji je prepoznat u cijelom svijetu, uprkos različitim pokušajima podmetanja i pogrešnih interpretacija.

Ovaj Islamski centar djeluje impresivno. Jako mi je drago da Bošnjaci i svi pripadnici islamske vjeroispovjesti imaju reprezentativan centar. Mislim da se treba zahvaliti i vlastima ovdje, koje su pomogle. To treba uvažavati i cijeniti. Nadam se da će generacije Bošnjaka koje ovdje odrastaju znati cijeniti ovu zemlju, ali isto tako njegovati ono čemu oni pripadaju, ali i biti vrlo otvoreni prema drugima i drugačijima.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH  2.11. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!